Některé druhy vánočního cukroví děláme každý rok. Jiné, které se dělaly dříve, tak nějak upadly v zapomnění a dělají se jen v pár rodinách. Znáte například Masarykovy knoflíky?
Pokud jste o tomto druhu cukroví neslyšeli, o hodně přicházíte. Jde o sladkost, která se sice dělala především před lety, i dnes si ale místo na vánočním stole zaslouží. Připravte si Masarykovy knoflíky letos i vy.
Masarykovo oblíbené cukroví
Jak už název napovídá, cukroví měl v oblibě první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Je o něm mimo jiné známo, že miloval především jednoduchá jídla, jako například kyselo nebo švestkové knedlíky, uvádí iReceptář.
A jinak tomu nebylo ani na Vánoce. Jeho žena dělala obyčejné máslové cukroví obalené v cukru, které svým tvarem připomínalo knoflíky. Bohužel dnes se už na toto cukroví ve většině rodin zapomnělo. My vám ho ale s radostí připomeneme.
Jak na Masarykovy knoflíky
Na přípravu tohoto druhu cukroví budete potřebovat 180 gramů vlašských ořechů, 300 gramů hladké mouky, 200 gramů másla, 100 gramů cukru, lžíci kakaa, žloutek a 3 lžíce moučkového cukru na obalení.
Ořechy opražte v troubě nebo na pánvi, potom je namočte do studené vody a následně nasekejte. Smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte ořechy, žloutek a máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu uležet v ledničce.
Z těsta vyválejte asi 4 milimetry silný plát a z toho vykrajujte kolečka. Ta potom pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 12 minut. Ještě horké se pak cukroví obaluje v moučkovém cukru, který můžete smíchat se skořicí nebo vanilkovým cukrem.
Zdroj: Česká televize, iReceptář, Babinet
Autor: Šárka Cvrkalová