Masabacha je pokrm, který je často připodobňován k hummusu. Hlavním rozdílem však je to, že zatímco hummus má zcela hladkou konzistenci, masabacha obsahuje větší kusy cizrny a je jídlem poněkud robustnějším.
Tahini omáčka, se kterou se cizrna míchá, má díky tomu, že není luštěnina zcela rozmixovaná, výraznější chuť. V jídle převládá kyselý nádech citronu. Pokrm se podává teplý. Ačkoli se tedy hummusu v mnohém podobá, zároveň je úplně jiný.
Jak na dokonalou masabachu?
Příprava tohoto jídla je velmi jednoduchá. Zároveň ale musíte mít na paměti několik kroků, které z vašeho jídla udělají opravdový požitek. Tím prvním je podle webu Vidarbergum samotný výběr cizrny.
Použít můžete samozřejmě tu z plechovky, daleko lepší ale je mít cizrnu čerstvou a uvařit si ji doma. Je to sice práce navíc, chuť ale za to rozhodně stojí.
Kromě 300 gramů vařené cizrny budete na masabachu potřebovat 125 mililitrů vody, 3 lžíce tahini, lžičku kmínu, 3 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 20 gramů piniových oříšků, 3 stroužky česneku a petržel.
Příprava pokrmu
Uvařte si cizrnu doměkka. Ještě teplou ji přidejte do 125 mililitrů vařící vody společně s tahini, kmínem a citronovou šťávou. Pomocí vidličky směs nahrubo rozmačkejte. Podle chuti potom jídlo dochuťte solí a pepřem.
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte piniové oříšky a na plátky pokrájený česnek. Za stálého míchání smažte dozlatova. Masabachu nandejte do hlubokých misek. Následně k ní přidejte česnekovou směs, zasypte ji nasekanou petrželí a můžete podávat.
Zdroj: Serious Eats, Hurry the Food Up, Food & Wine, Vidarbergum
Autor: Šárka Cvrkalová