Vítěz loňského ročníku soutěže MasterChef Martin Pecina by nikdy neradil lidem recepty, které sám nevyzkoušel. Jeho kniha Jazyk, srdce, mozek, krev je podle jeho slov více než jen kuchařka. Kromě receptů v ní sdílí informace o podivných kulinářských tradicích, které mnohdy někoho možná i vyděsí.
Pecina ve svém životě ochutnal už mnoho pokrmů. A jedním z nich byli i šneci solení lidskou močí. Alespoň to vyplývá z jeho příspěvku na sociální síti, kde mnoho svých fanoušků pořádně znechutil.
Šneci solení močí
„Při studiu pramenů dočetl jsem se, že pasáčci na Luhačovicku opékali šneky přímo v ulitách, nastrčené na prutu a solili je vlastní močí,“ uvádí kuchař v úryvku ze své knihy.
V příspěvku pak píše, že všechny pokrmy z knihy otestoval sám na sobě a šťastně přežil. Znamená to, že opravdu jedl šneky solené teplou lidskou močí?
Nevíte, o co přicházíte
Nad podivným receptem se pozastavuje nejeden sledující. „Tak trošku Bear Grylls recept,“ směje se například uživatel Illish.
„A jak vám ti šneci chutnali?“ ptá se Naďuša. Na dotaz Martin Pecina ochotně odpovídá, že jsou šneci skvělá surovina, kterou má velmi rád.
Když pak byla zpochybněna metoda solení močí, kuchař na to jen odepsal: „Dokud nevyzkoušíte, nevíte, o co přicházíte!“
Martin Pecina se zkrátka nebojí experimentovat. Nikdy by lidem nenabízel nic, co předtím sám neochutnal. A ve své nové knize rozhodně dokazuje, že na světě je mnoho podivných receptů, které ale stojí za to vyzkoušet.
Autor: Šárka Cvrkalová