Tradiční marocký recept, který se dělá z velbloudí sleziny, patří mezi oblíbená jídla milovníků drobů. K dostání je v restauracích i v řeznictvích, kde si lidé nechávají plátek plněné sleziny ohřát na grilu nebo na pánvi.
Plněná slezina připomíná klobásu
Chutná náplň z ochuceného mletého hovězího nebo jehněčího masa se smíchá s rýží a naplní se jí velbloudí nebo telecí slezina, která se opeče a podává nakrájená na plátky.
Toto jídlo se v marockých domácnostech nejí tak často jako jiné vnitřnosti, například játra nebo srdce, ale připravuje se při slavnostnějších příležitostech, jako jsou dny Eid Al-Adha.
Plněná slezina vypadá jako velmi velká klobása. Slezina slouží jako obal, který drží vše pohromadě a rozkrájená na plátky připomíná sekanou. Je to také jedno z nejvyhledávanějších jídel, které při návštěvě Maroka chtějí ochutnat davy turistů. Proto se prodává také jako pouliční jídlo, většinou v blízkosti řeznictví. Vyhlášeným místem je starobylá Medina ve Fezu.
Náplň sleziny může být obměňována, část mletého masa se může nahradit nakrájenými játry a srdcem. V některých domácnostech se používá i ovčí slezina. V tomto případě se jich použije několik, aby se docílilo požadovaného tvaru.
Oblíbené jídlo v restauracích
V restauracích se připravuje klasická velbloudí slezina – tehal, která je plněná velbloudím, hovězím a jehněčím mletým masem. Vše se důkladně okoření, přidají se olivy a tuk. Obrovské sleziny se pečou v peci na chleba.
Podávají se nejčastěji v sendviči s použitím batbout (marocký typ pita chleba). K samotnému plátku tehalu se pro zpestření přidává zelenina, vejce a bylinky. Jídlo je popisováno jako jemné, krémové a s hravou chutí.
Vyhledávaná pochoutka z pouličních stánků
Turistům, kteří prochází starobylými uličkami Fezu, se naskytne pohled na pouliční prodavače, kteří krájí a opékají voňavé plátky sleziny. Celá „obrovská klobása“, upečená do tmavého odstínu, může mít délku přes 1,5 metru a bývá naaranžovaná na velkém kovovém tácu a strukturou může připomínat haggis.
Zruční pouliční prodejci přijímají rychle požadavky kolemjdoucích, připravují chleba a na přání zákazníků přidávají voňavé bylinky a další ingredience. Celá příprava jim nezabere víc než minutu.
Výhodou pouličního jídla je tedy rychlá dostupnost i v případě, že u stánku stojí řada lidí. Zajímavá je i cena, která v přepočtu vyjde asi na dolar. Je to tedy i oblíbený pokrm pro místní, kteří se zastavují u stánku pravidelně cestou z práce.
Sladká tečka jako dezert
Plněná velbloudí slezina není zdaleka jediným pokrmem, který přitahuje zvědavé turisty toužící ochutnat při návštěvě marockého Fezu některou ze specialit místní kuchyně. Po voňavém tehalu může přijít na řadu sladká tečka, třeba pověstný marocký masový koláč z holubího masa – pastilla, který se připravuje i sladký způsob.
Koláče se prodávají doslova na každém rohu. Základem je ultra tenká vrstva listového těsta, které má uvnitř náplň. Po celém Maroku existuje několik variant náplní, ale právě Fez je pověstný náplní z vykostěných holubů, drcených mandlí a vajec. Ve sladké podobě se povrch koláče posype skořicí a moučkovým cukrem.
Zdroj: atlasobscura.com, tasteatlas.com, tasteofmaroc.com
Autor: Lída Kropáčková