Už jste někdy slyšeli o pomazánce marmite? Pokud ne, nic si z toho nedělejte, britská pochoutka, která je velmi oblíbená také v Austrálii či na Novém Zélandu, se k nám ještě příliš nedostala. Zřejmě za to může její velmi specifická chuť, kterou jedni milují a druzí zase nenávidí. Ale vzhledem k tomu, že vzniká jako odpadní látka při výrobě piva, mohla by u nás pomazánka slavit úspěch.
Vyjetý olej či roztavený asfalt – i takováto označení dostává pomazánka marmite a není divu, její lepkavá konzistence a tmavě hnědá barva evokuje spíše něco, co patří do garáže než do kuchyně. Zvláštně vypadajících potravin je samozřejmě mnoho, tato britská pochoutka má ale stejně zvláštní i chuť, která se jen velmi obtížně definuje.
Chutná jako maggi s trochou droždí
Vzhledem k tomu, že se pomazánka skládá především z kvasnic, její chuť vám může lehce připomínat droždí. Je však výraznější, lehce štiplavá. Můžete v ní dokonce pocítit i onu tajemnou chuť umami, která dokáže u jídla skvěle zvýraznit intenzitu a chuť. Některým lidem tak dokonce připomíná hnědé polévkové koření.
Jeden z výrobců této potraviny využívá sloganu: „Buď ji miluješ, nebo nenávidíš,“ což velmi dobře vystihuje postoj lidí k této pochutině. Zatímco někteří si bez ní život ani neumí představit, jiným se dělá mdlo jen při pohledu na ni. Marmite je tak něco jako koriandr mezi pomazánkami.
Pomazánka nabitá vitamíny B
Za vyzkoušení ale pomazánka stojí i z jiného důvodu než ze zvědavosti. Marmite je totiž velmi zdravá. Jako kvasnicový výrobek obsahuje mnoho různých vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro zdravé oči, ale také krásnou pokožku.
Další vitamíny ze skupiny B zase podporují nervový systém. Podle studie zveřejněné v deníku Independent dokonce pomazánka chrání před demencí a podobnými poruchami mozku.
Velmi dobrou službu vám také může prokázat po „propařené noci“, kdy se vaše tělo kvůli alkoholu připravilo právě o příliš mnoho vitamínu B.
Kromě „béček“ obsahuje také velké množství hořčíku, který uvolňuje svaly a zklidňuje mysl. Před spaním je tak marmite ideální volba.
Dochutí snídani i polévky
Ve vaší kuchyni může mít tato pochoutka velkou řadu použití a fantazii se zde rozhodně meze nekladou. Nejjednodušší je samozřejmě pomazánku natřít na chleba s máslem. Ochutit jí můžete ale také těstoviny či krémové polévky.
Foodblogerka Dagmar Heřtová ve svém článku na iRozhlasu zase doporučuje marmite přidat do dušených hub. Jejich přidáním k míchaným vajíčkům a rozpečeným bulkám získáte pořádně originální snídani.
Pokud chcete vyzkoušet něco nového, s marmite rozhodně nešlápnete vedle. Tato pomazánka navíc vzniká jako vedlejší produkt při vaření piva. U národu pivařů, jako je ten náš, by tak rozhodně mohla uspět.
Zdroj: Independent, iRozhlas, The Daily Meal
Autor: Markéta Mladá