Dnešní recept bude pro milovníky tyčinky Margot. Její kokosová chuť a palma na obalu již od roku 1944 lákají na vůni dálek a nabízí ráj. Kromě tradičního receptu vám přinášíme i zdravější verzi s proteinem.
Kdo byste náhodou tyčinku Margot neznal, jedná se o sójovo-kokosovou tyčinku s rumovou příchutí zalitou mléčnou čokoládou.
Historie tyčinky
Tyčinka je spjata s Orionem – nejslavnější československou továrnou na čokoládu. První továrnu založili v roce 1896 manželé František a Albína Maršnerovi.
Nacházela se v Korunní ulici v Praze a dodnes, na památku této továrny, se místo jmenuje Orionka.
V rámci továrny vznikly jedny z nejslavnějších cukrovinek jako například Kofila či Milena. A v roce 1944 zde vytvořili právě i tyčinku Margot.
Tyčinka lákala na „vůni dálek a možnost utéct od reality všedních dní“ a v reklamě jste později mohli slyšet slogan „dej si kousek svého ráje“.
Ačkoliv se během let receptura změnila, její chuť, která si získala své věrné zákazníky, zůstává víceméně stejná.
A pokud jste právě dostali na tyčinku chuť a nechce se vám do obchodu, zkuste si ji udělat sami doma.
Domácí Margot
Pokud chcete vaši domácí Margot co nejvíce přiblížit té z obchodu, tak si připravte 50 g vlašských mletých ořechů, 50 g kokosu, 50 g moučkového cukru, 1 vaječný bílek, 1 lžíci rumu a 1 lžičku másla.
Suroviny jednoduše smícháte dohromady a vypracujete těsto, které rozdělíte na dvě poloviny. Do jedné poloviny můžete ještě přimíchat rozinky. Poté nechte těsto alespoň dvě hodiny tuhnout v lednici.
Těsta následně vyválejte na cca 1 cm tlusté pláty, které nakrájejte na tak velké kousky, jak chcete mít tyčinky velké, a obalte v čokoládové polevě.
Opět dejte do lednice ztuhnout a máte hotovo.
Mlsejte s lepším svědomím
Pokud chcete trochu utišit své černé svědomí z toho, že mlsáte, zkuste si udělat proteinovou Margot.
Na ni budete potřebovat 20 g kokosového oleje, 150 ml vody, 70 g ovesných vloček, 70 g kokosové mouky, 70 g strouhaného kokosu, 70 g kokosového proteinu a rumové aroma.
Kokosový olej rozmixujte s ovesnými vločkami, směs zalijte vodou a následně dodejte ostatní suroviny.
Vypracujte těsto, které dejte vychladit. Další postup je již stejný jako v předchozím případě – těsto vyválejte, nakrájejte na vámi zvolenou velikost a obalte v čokoládové polevě.
V tomto případě však volte tu s co největším množstvím kakaa.
Zdroje: Top recept, Nej recept, Fitness receptář
Autor: Soňa Jiroutová