Někteří lidé nedají dopustit na margaríny, jiní si raději na chleba namažou klasické máslo. A pak je tu ještě ghí, tedy čistý máselný tuk. Která z těchto potravin je nejzdravější a jaký je vlastně jejich vliv na lidské tělo?
Mnoho lidí se smířilo s přechodem na margaríny poté, co se před několika lety zjistilo, že klasické máslo má negativní vliv na zdraví. Jenomže ono to není tak jednoduché. Jak máslo, tak i margaríny totiž mají svá rizika.
Riziko srdečních chorob
Podle serveru Harvard Health Publishing původně lidé věřili, že máslo má kvůli vysoké hladině nasycených tuků velmi negativní vliv na zdraví našeho srdce. Jenomže pozdější výzkumy ukázaly, že vznik srdečních chorob je stejně rizikový i u margarínů.
Margaríny totiž sice mají méně nasycených tuků, vědci ale původně přehlédli fakt, že naopak obsahuje trans tuky, které taktéž lidskému tělu neprospívají.
Máslo má velké množství kalorií
Máslo je polotuhý tuk, který se vyrábí stloukáním mléka. Jeho největší nevýhodou jsou kromě nasycených tuků také kalorie. Jedna polévková lžíce má podle webu Eat This 102 kalorií a 12 gramů tuku.
Jeho konzumace se proto příliš nedoporučuje. Máslo je vhodné používat například při pečení a vaření a do brambor. Co se týče pečiva, obecně se doporučuje mazat ho spíše margarínem.
Ani margarín není ideální
Margaríny běžně najdete v regálech vedle másla. Oproti tomu mají sice méně kalorií a nasycených tuků, obsahují ale zase jiné tuky, které zvyšují riziko srdečních chorob. Obecně jsou ale považovány za méně škodlivé, uvádí Healthline.
Nezapomínejte na ghí
Mnoho lidí řeší rozdíly mezi margarínem a máslem a zapomíná na ghí. Jedná se o přepuštěné máslo, které se vyrábí oddělením mléčné sušiny od másla a ponecháním pouze tekutého máslového tuku.
Ačkoli kvůli své chuti se často používá při přípravách pokrmů, je nejvíce tučné, má nejvíce kalorií a také jeho konzumace je pro tělo nejvíce nebezpečná. Pokud tak chystáte hostinu pro rodinu, můžete s ním jídlo vylepšit, jinak to s ním ale v kuchyni nepřehánějte.
Zdroj: Eat This, Healthline, Harvard Health Publishing, Eating Well
Autor: Šárka Cvrkalová