Mangostana lahodná je tropický strom, jehož plody (mangostan) se začínají stávat stále známějšími. Patří totiž mezi velmi chutné ovoce, které je zároveň zdravé.
Původ mangostany
Mangostana lahodná je strom z čeledi klusiovitých, jehož původní domovinou je jihovýchodní Asie, a to konkrétně Indonésie. Postupem času se ovšem rozšířil i do dalších častí světa, ať už do Ameriky, Austrálie anebo Afriky. Do Evropy se přitom dostal až v 19. století. V současné době se však na „Starém“ kontinentu stále nejedná o příliš známou rostlinu, ačkoli jsou její plody chutné a zdravé.
Kde si mangostan pořídit?
Mangostana, jejímž plodům se často říká mangostan, v České republice není úplně běžně dostupná. Čerstvé plody si nicméně pořídit můžete, stačí použít internetové vyhledávače. K dispozici jsou navíc doplňky stravy, které obsahují prášek z tohoto ovoce. A zakoupit si je třeba možné nealkoholický nápoj, jenž obsahuje bazalková semínka a na trhu je k dispozici i s příchutí právě mangostany.
Mangostan v kuchyni
Mangostan je někdy považován za jeden z nejchutnějších druhů ovoce. Kulovité bobule, které mohou být velké až 9 cm, pěkně voní a chutí připomínají asi nejvíce broskve. Ve světě se nejčastěji konzumují čerstvé, kdy se mohou stát i součástí ovocných salátů, ale třeba také kompotů nebo marmelád. Vyrobit si z nich můžete také džus a používá se i k výrobě sorbetu (dezert z rozdrceného ovoce s ledem a cukrem či medem).
Léčivé účinky mangostany
Mangostana lahodná se používá v tradiční asijské medicíně. Její plody totiž obsahují ve větší míře zdraví prospěšné xanthony, což jsou antioxidanty ze skupiny flavonoidů. Díky tomu má toto ovoce zajímavé antioxidační vlastnosti, takže je účinné v boji proti volným radikálům. Navíc působí antibakteriálně a kladný vliv může mít i na různá zánětlivá onemocnění.
Zajímavosti o mangostaně
- Správný název stromu zní „Mangostana lahodná“. V češtině se plodům říká také „mangostan“, možná i proto, že anglický název zní „mangosteen“.
- V původní domovině se nicméně plodům říká „ovoce bohů“, protože je vážně chutné a zároveň velmi zdravé.
- Hovoří se o tom, že plody mangostany byly oblíbeným ovocem britské královny Viktorie, která prý za něj dokonce nabízela vysokou odměnu.
- Při manipulaci s plody si můžete potřísnit pokožku či oblečení fialovou barvu. Toho byste se měli vyvarovat, protože se poměrně špatně odstraňuje.
- Plody mangostany lahodné jsou součástí některých tradičních evropských pokrmů. Jde např. o mangostan clafouti, což je starý francouzský dezert.
Autor: redakce