Pokud patříte k lidem, kteří mají rádi špenát, pravděpodobně byste do svého jídelníčku měli zařadit i mangold. Jedná se o zeleninu, kterou si lidé chuťově právě se špenátem někdy pletou. Je ale trochu výraznější a jeho konzumace má mnoho benefitů pro lidské tělo.
Mangold je listová zelenina příbuzná červené řepě. Pochází ze Středomoří, kde se pěstoval už ve starověku. Je známý také jako řepa listová nebo švýcarský chard. I v našich podmínkách se dá velmi dobře pěstovat.
Je to nenáročná rostlina, která snáší i chladnější podnebí. Můžete ji vysévat od března do srpna a sklízet prakticky celou sezónu. A důvodů, proč byste ji měli do jídelníčku zařadit, je mnoho.
Podobnost se špenátem
Chuťově je mangold podobný špenátu, ale má výraznější, lehce zemitější chuť, někteří lidé ji přirovnávají k chuti ořechové, píše Medicine Net. Podobnost se špenátem není náhodná. Obě rostliny obsahují podobné nutriční látky a dají se podobně kulinářsky využít. Mangold má však pevnější strukturu listů a výrazné řapíky.
Jeho mladé listy se hodí do salátů, starší listy můžete dusit podobně jako špenát. Řapíky se dají připravovat podobně jako chřest, dále je mangold vynikající také v polévkách, hodí se ale i do smoothie.
Zdravotní benefity
Mangold má velmi malé množství kalorií, proto se často doporučuje i při redukčních dietách, píše Snap Calorie. 100 gramů syrové zeleniny obsahuje jen 19 kalorií, k tomu ale 1,8 gramů bílkovin a 1,6 gramů vlákniny.
Mangold je bohatý na vitamíny K, A, B a C. Obsahuje důležité minerály jako železo, hořčík a draslík, je zdrojem antioxidantů, zejména betalainů a má protizánětlivé účinky, uvádí Healthline.
Jeho pravidelná konzumace přispívá zdraví kostí, pomáhá také regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Zařazení mangoldu do jídelníčku je skvělým způsobem, jak obohatit stravu o důležité živiny. Je to versatilní zelenina, kterou můžete konzumovat jak syrovou, tak tepelně upravenou.
Zdroj: Health, Medicine Net, Healthline, Medical News Today, Snap Calorie, Versus, Harvesting History
Autor: Šárka Cvrkalová