Mango lassi: Indický jogurtový nápoj plný vitamínů

Zdroj: Pixabay

Máte rádi indickou kuchyni? Pokud si užíváte kombinaci netradičních chutí a zajdete si rádi do nějaké té restaurace, jistě jste už na menu narazili také na mango lassi. Jedná se o typický nápoj, který si můžete k jídlu dát. Připravit si ho ale můžete i doma a my vám řekneme, jak a proč.

Mango lassi je tradiční indický jogurtový nápoj, který vznikl v Pandžábu. Je to vlastně smoothie vyrobené z manga, jogurtu a koření. Slovo lassi pochází ze sanskrtu a označuje jogurtové nápoje obecně. Existují i slané varianty, ale mango lassi je nejpopulárnější sladká verze, vysvětluje Times of India.

Zdravotní benefity nápoje

Lassi se v Indii pije už staletí, především jako osvěžující nápoj v horkém počasí. Mango lassi se stalo populární variantou, když se začalo kombinovat klasické lassi s mangem, které je v Indii považováno za královské ovoce.

Tento drink má celou řadu zdravotních benefitů. Obsahuje probiotika z jogurtu, která podporují zdravé trávení, vysvětluje Healthline. Mango je zase bohaté na vitamín C, A a antioxidanty. Lassi zmírňuje pálení žáhy, podporuje hydrataci a pomáhá s trávením.

Recept na mango lassi

Pokud si tento jogurtový nápoj chcete udělat doma, budete k tomu potřebovat zralé mango, 250 mililitrů bílého jogurtu (nejlépe řeckého), 100 mililitrů mléka, 2 lžíce medu nebo cukru, špetku kardamomu, kostky ledu a špetku šafránu.

Oloupejte a nakrájejte mango na kostky. Vložte všechny ingredience do mixéru a mixujte do hladka asi 2 minuty. Podle potřeby přidejte mléko pro řidší konzistenci. Servírujte nápoj ve vysoké sklenici a s ledem. Můžete ho ozdobit lístkem máty nebo špetkou mletého kardamomu.

Nápoj podávejte ihned po přípravě. Nejlepší je vychlazený, ideální jako osvěžení v teplých dnech. Dnes se ale podává celoročně jako doplnění k pikantním indickým pokrmům.

Zdroj: Times of India, Cult Fit, Cleveland Clinic, Healthline

Autor: Šárka CVrkalová

Přidat na Seznam.cz