Mandarinky jsou nejen lahodné, ale i prospěšné. Jejich pravidelná konzumace v přiměřeném množství může významně přispět k vaší celkové výživě a zdraví. Toto ovoce pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Číny, kde jsou pěstovány již tisíce let, píše Greatist.
Své jméno dostaly mandarinky podle úředníků v čínské říši (Mandarinů), kteří je dostávali jako vzácný dar. Do Evropy se dostaly v 19. století a postupně se rozšířily do dalších světadílů, vysvětluje Britannica.
Zdravotní přínosy mandarinek
Mandarinky jsou velmi zdravé ovoce. Obsahují velké množství vitamínu C, který posiluje imunitu, píše RxList. Kromě toho jsou bohaté na antioxidanty, podporují trávení díky vysokému obsahu vlákniny a pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění.
WebMD dodává, že obsahují draslík důležitý pro správnou funkci srdce a nervového systému. I když jsou mandarinky zdravé, při přehnaném příjmu mohou nastat komplikace. Vysoký obsah cukru v nich může například zvyšovat riziko diabetu.
Nadměrné konzumování mandarinek může způsobit žaludeční potíže, varuje Greatist. Jejich kyselost pak poškozuje zubní sklovinu a může být příčinou vzniku pálení žáhy.
Jednoduché mandarinkové recepty
Mandarinky se dají jíst jen tak samotné. Připravíte z nich ale velmi snadno také jednoduché pokrmy. Například na mandarinkový salát potřebujete jen smíchat mandarinky, listy baby špenátu, mozarellu, olivový olej a mletý pepř. Vznikne vám zdravá a lehká svačinka.
Připravit si také můžete velmi zdravou mandarinkovou šťávu se zázvorem. Potřebujete na ni pouze mandarinky, ze kterých vymačkáte šťávu, čerstvý zázvor, lžičku medu a led.
Jednoduchý mandarinkový dezert pak připravíte z rozmixovaných mandarinek nebo mandarinkového kompotu, řeckého jogurtu, nasekaných mandlí a špetky skořice.
Zdroj: RxList, WebMD, Healthline, Greatist, Britannica
Autor: Šárka Cvrkalová