Makrobiotika je životní styl, který klade důraz na rovnováhu a harmonii. Zahrnuje přísný dietní plán, cvičení a změny v chování. Vše je zaměřeno na získání přirozeného a klidného života. V dietě se našla také herečka Uma Thurman.
Přísný řád
Makrobiotické stravování klade velký důraz na přírodní, organické potraviny. Prosazuje také úplné vyloučení chemických látek a umělých přísad. Toto pravidlo zákazu chemických látek se vztahuje i na výrobky osobní hygieny a další výrobky používané v domácnosti.
Druhy povolených potravin se mírně liší v závislosti na konkrétní osobě. O tom, co budete jíst, rozhoduje několik faktorů, včetně vašeho zdravotního stavu, pohlaví a věku.
Makrobiotická strava je z velké části vegetariánská. Výrazně omezuje živočišné tuky. Z tohoto důvodu může být prospěšná pro lidi, kteří se potýkají se srdečními chorobami a vysokou hladinou cholesterolu.
Možné zdravotní účinky
Díky důrazu na zeleninu má dieta vysoký obsah fytoestrogenů. Jedná se o přirozeně se vyskytující chemické sloučeniny, které se nacházejí v rostlinách. Fytoestrogeny mohou u některých žen pomáhat snižovat hladinu cirkulujících estrogenů. Podle studie Kushiho to může snížit riziko rakoviny prsu.
Makrobiotická strava může být podle studie Andreei Soare a kol. prospěšná také pro některé lidi s cukrovkou. Je to proto, že ze stravy zcela vylučuje sladké potraviny a limonády.
Příklady povolených potravin
Makrobiotické stravování se ve velké míře opírá o konzumaci celých, organických obilovin. Celozrnné potraviny obvykle tvoří přibližně 50 % denního příjmu potravy každého člověka. Dobrými příklady jsou např. bulgur, pohanka a hnědá rýže.
Celozrnné obiloviny jsou považovány za vhodnější než celozrnné těstoviny a chléb. Tyto druhy zpracovaných potravin jsou však v malém množství přípustné.
Zelenina pěstovaná v daném místě a v sezóně by měla tvořit přibližně jednu třetinu denního příjmu potravin. Mezi zeleninu, kterou můžete jíst denně, patří kapusta, květák, brokolice, dýně, cibule, ředkvičky, mrkev, petržel a zelí.
Zbytek denního příjmu potravy může zahrnovat okurky, fazole, sójové výrobky, mořské řasy, rostlinný olej, přírodní koření, například přírodně zpracovanou mořskou sůl.
S čím se můžete rozloučit
Některé potraviny lze jíst pouze několikrát týdně. Patří mezi ně např. ovoce a bobuloviny, ořechy, okurky, celer, hlávkový salát.
Ryby, mořské plody, mléčné výrobky, vejce, drůbeža maso by měly být v jídelníčku zastoupeny jen párkrát za měsíc.
Úplně vyloučit byste měli některé druhy zeleniny, včetně brambor, paprik a rajčat, nápoje obsahující kofein, alkohol, zpracované potraviny, jako je bílý chléb a koláče a sušenky zakoupené v obchodě.
Nepovoleny jsou též všechny potraviny s umělými přísadami, limonády, cukr a výrobky obsahující cukr nebo kukuřičný sirup, melasa, vanilka, vepřové maso, tropické ovoce, jako je ananas a mango, pálivé a kořeněné potraviny, koření, jako je česnek a oregano.
Nevýhody makrobiotické diety
Makrobiotická dieta je od prvního pohledu velmi striktní, což mnoho lidí odradí. Chybí v ní některé živiny, jako jsou bílkoviny, železo, hořčík, vápník, vitaminy, včetně B12. Naopak v ní najdete nadbytek soli.
Zdroj: L H Kushi, The macrobiotic diet in cancer, 2001, healthline.com, Andreea Soare, The effect of the macrobiotic Ma-Pi 2 diet vs. the recommended diet in the management of type 2 diabetes: the randomized controlled MADIAB trial, 2014, healthy-food-near-me.com
Autor: Dominika Jandorová