Makaróny jsou těstoviny, které jsou kratší, duté a mohou být i zahnuté. Jedná se tak vlastně i o česká kolínka, která jsou u nás velmi oblíbená.
Původ makarónů
Makaróny jsou druhem těstovin, který pochází z Itálie. Od špaget se přitom liší tím, že jsou obvykle kratší, ale především duté. Tyto těstoviny se rozšířily i za hranice Apeninského poloostrova, přičemž v některých jazycích se stal jejich název obecným výrazem pro všechny druhy těstovin. Platí to přitom i o některých slovanských jazycích, a to včetně ruštiny.
Kde si makaróny pořídit?
Ve Spojených státech amerických se toto označení používá pro krátké, duté a zahnuté těstoviny. Dá se tedy říci, že jde o obdobu českých kolínek, která si mnozí z nás pamatují ze svého dětství, a to včetně školních jídelen. V současné době můžete v českých obchodech narazit na produkty s oběma názvy, označení makaróny se ovšem častěji používá pro dlouhé těstoviny podobné špagetám.
Využití v kuchyni
Tento druh těstovin se připravuje vařením v osolené vodě, což obvykle trvá 5 až 10 minut. Na Apeninském poloostrově se často podávají s rajčatovou, česnekovou, masitou, především ale se sýrovou omáčkou. Rovněž u nás jsou přitom populární se sýrem, přičemž v této variantě jsou výtečné i zapečené. Stačí je uvařit a poté ještě připravit v troubě.
Makaróny z hlediska zdraví
Těstoviny jsou důležitou součástí jídelníčku především v oblasti Středomoří. Co se týče jejich zdravotních dopadů, záleží na tom, jaké se pořídíte. K dispozici totiž máte bio makaróny, případně celozrnné varianty, které mohou být vyrobeny např. z celozrnné špaldové mouky. Tento druh je nutričně i kaloricky hodnotnější, takže bychom vám doporučovali se zaměřit právě na něj.
Zajímavosti o makarónech
- Český název pochází z italského slov maccheroni, což je množné číslo od maccherone. To znamená „drcený“ nebo „zmáčknutý“.
- Ve francouzštině se především dříve používalo slovo macaronis, které označovalo italské imigranty.
- V Itálii se tyto těstoviny s omáčkou často konzumují jako první chod, zastávají tedy vlastně místo polévky.
- Především ve Velké Británii jsou populární i sladké makaróny. Ty se podávají s mlékem a cukrem.
- Tyto těstoviny se staly oblíbenými i mimo evropský kontinent. Používají se např. ve východní nebo jihovýchodní Asii.
Autor: redakce