Makadamové ořechy jsou často považovány za nejzdravější ořechy vůbec. Bohužel zároveň patří k nejdražším na trhu.
Původ a rozšíření makadamie
Rod makadamie zahrnuje čtyři druhy stromů, které původně pocházejí z Austrálie, a to ze spolkových států Nový Jižní Wales a Queensland. Z hlediska tématu našeho článku je přitom zajímavá především makadamie celolistá (Macadamia integrifoli), jejímiž plody jsou právě makadomové ořechy. Díky jejich vzrůstající popularitě se tento strom pěstuje i v Americe, Africe, Asii i na tichomořských ostrovech.
Kde si makadamové ořechy pořídit?
Ačkoli patřily makadamové ořechy ještě nedávno k méně známým plodům, v posledních letech získávají i u nás na popularitě, a to především u lidí zaměřujících se na zdravý životní styl. Dnes si je tak můžete pořídit v supermarketech i v internetových a kamenných obchodech se zdravou výživou. Musíme ovšem znovu upozornit, že se jedná o jedny z nejdražších ořechů na trhu, s čímž musíte počítat.
Makadamové ořechy v kuchyni
Makadamové ořechy jsou nejzdravější syrové, ale měli byste je pořádně rozžvýkat, aby byly lépe stravitelné. Připravit si z nich lze i ořechové mléko či krém, které si rovněž uchovávají všechny živiny. Plody makadamie je možné i tepelně upravovat, takže je můžete vařit nebo pražit. Lze je samozřejmě konzumovat i solené, případně je použít k výrobě různých pamlsků stejně jako třeba lískové ořechy.
Plody makadamie celolisté a zdraví
Makadamové ořechy obsahují mnoho cenných látek. Jde především o nenasycené mastné kyseliny ale také o vitamíny (A, B či E), minerály (hořčík, vápník nebo železo) a flavonoidy. Díky tomu mají kladný vliv na hladinu cholesterolu v krvi a působí rovněž antioxidačně. Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém a hovoří se o nich také v souvislosti s prevencí rakoviny. Navíc zlepšují imunitu, koncentraci a paměť a makadamový olej zpomaluje stárnutí pokožky, takže se o nich někdy nikoli náhodou říká, že jsou elixírem zdraví.
Zajímavosti o makadamových ořeších
- Makadamie celolistá drží jeden primát. Jedná se o jedinou světově komerčně pěstovanou plodinu původem z Austrálie.
- Cena těchto plodů může být opravdu vysoká. Bio makadamové ořechy stojí hodně přes 1 000 Kč za kg.
- Makadamový olej se nepoužívá pouze k péči o pleť, ale uplatnění nachází i v kuchyni, a to do salátů i na smažení, neboť má vysoký kouřový bod (až 218 °C), takže se snadno nepřepaluje.
- Makadamový olej si se sebou navíc můžete přibalit také na dovolenou. Lze ho totiž použít i na opalování.
- Makadamové ořechy byste neměli konzumovat, pokud jsou žluklé. Pak totiž mohou způsobit nepříjemné trávicí potíže.