Májová brynza je ta nejlepší. Využijete ji v pomazánkách i k haluškám

Zdroj: Samphotostock

Brynza je k dostání během celého roku. Přesto se ale říká, že nejlepší je ta májová. A je to pravda a my vám prozradíme proč. Mimo to pro vás také máme hned několik receptů, ve kterých ji můžete využít.

Brynza je typická spíše pro naše slovenské sousedy. I u nás si ji ale mnoho lidí cení. Jedná se o specifický přírodní sýr vyráběný ze zrajícího nebo skladovaného ovčího hrudkového sýra.

Letní brynza je méně tučná, protože se vyrábí ze skladovaného mléka. A na tu jarní se používá takzvaně májové mléko, do kterého se s jarní pastvou dostaly jarní byliny, vysvětluje Apetit. Právě proto je považována májová brynza za tu nejlepší.

Recepty na pomazánky z brynzy

Brynza se dá využít v celé řadě pokrmů. Server Pomazánky například popisuje hned několik receptů, ve kterých tento sýr použijete. Dá se kombinovat jen obyčejně s máslem, připravit ale můžete také pomazánku, ve které sýr smícháte se smetanou a pažitkou a získáte tak lehkou jarní variantu.

Pokud patříte k milovníkům ostřejších chutí, můžete si doma udělat také brynzovou pomazánku z papriky, do které patří mimo jiné kmín, výrazné množství česneku a podle chuti také chilli papričky.

Halušky i lokše

Jedním z nejtypičtějších receptů, který se dělá především na Slovensku, jsou brynzové halušky. Jejich příprava je velmi snadná. Halušky připravíte z mouky a brambor, následně je pak promícháte s brynzou a dochutíte vyškvařenou slaninou a cibulkou.

Stejně tak si ale můžete připravit také bramborové lokše. Jedná se o smažené placky z brambor a mouky, které následně můžete konzumovat podle vlastní chuti s tím, co máte rádi. Vynikající je k nim opečená cibulka a slanina.

Pokud ale maso rádi nemáte, můžete si dát na lokše právě sýrovou vrstvu, kterou doplníte o nasekané bylinky, o cibulku či česnek. Brynza je jednoduše univerzální sýr, který skutečně v kuchyni využijete naplno.

Zdroj: Pomazánky, Apetit, Prima Fresh

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz