Majonézu si umíme dobře představit například k hranolkům, vychutnáme si ji společně se steakem, zrovna tak nám nesmí chybět v salátech. Majonéza je zkrátka taková klasika, na kterou nedáme dopustit.
Jak se řekne majonéza, většina z nás si představí takovou tu známou klasiku – kalorickou bombu z oleje a vajíček. Napadlo by vás ale připravit si domácí majonézu třeba z takové čočky?
Zdravější alternativa ke klasické majonéze
Pokud se stravujete zdravě, nebo se třeba právě snažíte zhubnout, určitě ve svém jídelníčku hledáte alternativy k nezdravým pokrmům.
Dobrou zprávou je, že mnoho oblíbených jídel má zdravější verzi, která není tak kalorická a zároveň dokáže uspokojit naše mnohdy náročné chutě.
Obdobně tomu je i v případě majonézy. Pokud se chcete vyhnout konzumaci klasické majolky, která v redukčním jídelníčku nemá co dělat, určitě vás nadchne fakt, že si můžete připravit její nutričně vydatnější alternativu. Přinášíme vám skvělý recept na majonézu z červené čočky.
Připravte si majonézu z červené čočky
Příprava domácí majonézy z červené čočky není vůbec složitá. S tímto úkolem si hravě poradí i začínající hospodyňka, která třeba ještě nemá tolik zkušeností. Na přípravu budete potřebovat: hrníček loupané červené čočky, půl hrníčku kvalitního olivového oleje, šťávu z jednoho citronu, sůl a pepř.
A jak si takovou majonézu z červené čočky vlastně připravit? Je to opravdu jednoduché. Nejdříve čočku propláchněte a poté jí uvařte doměkka – nebojte se jí rozvařit na kaši.
Vyšlehejte uvařenou čočku, do které postupně přilévejte olivový olej. Ochuťte šťávou z citronu, podle chuti přidejte trochu soli a pepře a dobře vyšlehejte. Hotovou majonézu poté přendejte do misky, v lednici ji můžete skladovat až pět dní.
Kde lze využít majonézu z červené čočky?
Možná si pohráváte s otázkou, do kterých pokrmů se majonéza z červené čočky vlastně hodí. Těch možností je opravdu hodně.
Velmi jednoduše se dá říct, že majonézu z červené čočky můžete použít všude tam, kde jste byli až doposud zvyklí používat klasickou majonézu. Hodí se do salátu, k pečenému masu, napařené zelenině, zrovna tak i do obložených baget nebo různých sendvičů.
Zdroj: lasrecetascocina.com, jimejinak.cz
Autor: Natálie Kabourková