Maďarská houbová polévka pro každou příležitost je tou správnou vzpruhou, když je venku pošmourno

houbova polevka
Zdroj: Shutterstock

Tato houbová polévka má snadnou přípravu, a pokud není po ruce zásoba lesních hub, dobře poslouží i žampiony. Polévka krásně zahřeje na těle i na duši a dobře zasytí. Pokud má být připravena jako jediné jídlo, hodí se k ní čerstvý žitný chléb nebo bylinkové rohlíky.

Tato krémová polévka je charakteristická přídavkem pravé maďarské papriky, která je pro tuto zemi typickým kořením. Paprika nejen přidá chuť a vůni, ale především krásné zabarvení. Zemitou chuť hub krásně doplňuje kopr, který může být jak suchý, tak i čerstvý. O krémovou konzistenci se pak postará zakysaná smetana.

Něco málo o maďarské paprice

Maďaři tomuto koření holdují už od 15. století a právě paprika dnes představuje základní koření maďarské kuchyně. Pro tuto polévku se doporučuje jemná sladká paprika, a kdo má rád pikantní chuť, může přidat i „na špičku nože“ některé z mírně pálivých maďarských paprik. Podle The Modern Proper do polévky rozhodně nepatří španělská paprika používaná na paellu, protože má jinou chuť.

Houby jsou v Maďarsku oblíbené

Pokud jde o houby, tak úplně nejlepší jsou čerstvé hřiby z lesa, ale ty jsou pouze sezónní záležitostí. Český národ je však plný houbařů, a tak v mnoha domácnostech jsou houby sušené nebo zamrazené.

Ty sušené se musí namočit předem. Stejně dobře poslouží i větší balení čerstvých žampionů nebo kombinace žampionů a sušených hub.

Suroviny pro přípravu polévky

Na polévku podle magazínu Eating European si připravte 1 větší cibuli, 5 lžic másla, 300 g žampionů, sladkou maďarskou papriku (asi tři lžíce), mouku, asi litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 hrnek plnotučného mléka, kelímek zakysané smetany, sójovou omáčku, kopr, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Krok za krokem

Ve větším hrnci se orestuje na másle cibule. Čisté a na plátky nakrájené houby se k ní přidají. Vše se osolí a opepří a asi čtvrt hodiny dusí, než začnou houby měknout. Houby s cibulí se lehce zapráší moukou a přidá se paprika. Po pár minutách se přidá vývar, mléko a podle chuti sójová omáčka.

Polévka se asi dvacet minut povaří. Pokud je polévka málo hustá, stačí udělat trochu jíšky, do které se přidá zakysaná smetana, a vše se rozmíchá v polévce a opět krátce povaří. Pokud je polévka dost hustá, přidá se pouze zakysaná smetana. Aby byla polévka krémová, smetana se nejprve temperuje. Do smetany se přidává postupně horký vývar, a když je smetana teplá, dá se do polévky.

Polévka se může dochutit trochou citronové šťávy. Úplně na závěr se přidá kopr, který krásně celý pokrm provoní.

Zdroj: The Modern Proper, International Cuisine, Eating European

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz