Moje rodina miluje maso. Občas je ale potřeba nahradit ho v jídelníčku také něčím jiným. S oblibou připravuji karbanátky z luštěnin, které obsahují obrovské množství bílkovin a pochutná si na nich celá rodina. A ani pánská část domácnosti si nikdy nestěžuje, že by jí v pokrmu maso chybělo.
Nejčastěji dělám karbanátky z čočky. Dají se ale velmi snadno připravit také z cizrny nebo z fazolí. Záleží na vašich preferencích a na tom, jaké ingredience právě máte doma. Každá z luštěnin má trochu jiné zdravotní výhody, ve všech případech jde ale o dietní jídla, která si může dopřát naprosto každý.
Zdravotní benefity luštěnin
Obecně jsou luštěniny plné bílkovin. Každá z následujících má nicméně trochu jiné látky, které tělu poskytují další benefity, vysvětluje WebMD. Čočka obsahuje především velké množství kyseliny listové a také železo. Dopomáhá mimo jiné stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Fazole jsou bohaté na antioxidanty a podporují zdraví srdce. Najdete v nich také o něco více vlákniny než v jiných luštěninách, píše Eating Well. Nejsou tolik suché jako čočka a cizrna, karbanátky z nich tedy pravděpodobně nejvíce připomínají ty masové.
Cizrna je kromě železa bohatá také na hořčík a zinek. Obsahuje zdravé tuky a je velmi dietní. I ostatní luštěniny pomáhají s regulací tělesné hmotnosti, cizrna se ale při dietách doporučuje nejčastěji.
Jak na luštěninové karbanátky
Na přípravu karbanátků budete potřebovat 2 hrnky zvolené luštěniny, menší cibuli, 2 stroužky česneku, nastrouhanou mrkev, půl hrnku strouhanky, vajíčko, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, petržel a tymián.
Uvařené luštěniny rozmačkejte vidličkou nebo krátce rozmixujte. V míse je smíchejte s nasekanou cibulí, česnekem a nastrouhanou mrkví. Česnek i cibulku můžete předem osmahnou pro lepší chuť.
Přidejte strouhanku, vejce, sůl, pepř a bylinky. Vše dobře promíchejte. Pokud je směs příliš vlhká, přidejte více strouhanky. Z hmoty potom vytvarujte karbanátky, které se smaží z obou stran dozlatova. Pak už z nich jen nechte na ubrousku okapat přebytečný tuk a podávejte je s brambory nebo kaší.
Zdroj: Eating Well, Medical News Today, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová