Lukáš Hejlík je český herec, který se mimo jiné proslavil svou láskou k jídlu. V České republice navštívil nespočet restaurací a vytváří také takzvanou gastromapu, ve které mapuje nejrůznější místa, kde se člověk může najíst. A rád se také dělí s fanoušky o zajímavé recepty.
Za jídlo utrácí v restauracích i desítky tisíc měsíčně. Jde o jeho největší koníček, o který se dělí se svými fanoušky na sociálních sítích. Mimo jiné kdysi doporučil svým fanouškům rychlý jarní salát, který si nyní můžete podle následujícího receptu udělat i vy.
Jarní salát podle Lukáše Hejlíka
Na přípravu salátu budete potřebovat polníček, chřest, bulgur, mozarellu, sušenou šunku, cuketu, jahody, olivový olej, citron a nejrůznější semínka.
Využít můžete semínka slunečnicová, dýňová, sezamová, ale klidně také přidat vlašské a lískové ořechy, mandle nebo kousky sušeného kokosu. Salát jednoduše kombinuje chuť ovoce, zeleniny a semínek, jedná se tak o jídlo pro lidi, kteří mají rádi netradiční pokrmy složené z rozmanitých ingrediencí.
Příprava salátu
Jako první si dejte krátce předvařit chřest. Mezitím si nakrájejte na kolečka cuketu. Chřest potom společně s ní orestujte na pánvi. Bulgur uvařte, dochuťte solí a pepřem a smíchejte se zeleninou.
Následně na plátky nakrájejte také jahody, kterých do salátu přidejte polovinu. Smíchejte směs s oříšky, semínky a kokosem. Přidat můžete také med, pokud máte rádi sladší chutě.
Salát potom podávejte dozdobený zbytkem jahod a přidat můžete také lístky čerstvé máty. Konzumuje se obvykle teplý, doporučuje Hejlík. Dodává, že se ale dá jíst i studený.
Zdroj: YouTube, Lifee, iDNES, Prima Ženy
Autor: Šárka Cvrkalová