Fuet je jednou z nejoblíbenějších uzenin nejen v Katalánsku. Jestli jste tento salám dostali pod stromeček, nebo bude součástí silvestrovského pohoštění, pak vás možná napadla otázka, zda loupat, či neloupat. A existuje na tuto otázku vůbec jedna správná odpověď?
Katalánský fuet je podlouhlá jemná klobása z mletého vepřového masa, ochucená česnekem a pepřem.
Z Říma do Španělska
Můžeme říci, že původ fuetu je ve starověkém Řecku a Římě, kde zjistili, že smícháním masa se solí, aromatickými bylinami, kořením a procesem sušení nebo uzení prodlouží životnost masa.
Umění přípravy klobás a šunky se do Španělska dostalo přes pohoří Pyreneje. Pyreneje jsou dodnes významnou oblastí pro výrobu šunky a na vzduchu sušených klobás. Chladné horské větry k tomu poskytují ideální podmínky.
O výrobě uzenin v Katalánsku ve středověku neexistují prakticky žádné písemné doklady, poprvé se záznamy objevují v knihách receptů z období baroka, tedy mezi lety 1600 až 1750. Teprve v 19. století se trvalé katalánské klobásy jako fuet a salchichón staly součástí tradice výroby v regionu.
Loupat, či neloupat?
Na tuto otázku neexistuje jedna správná odpověď, je to spíše o chuťových preferencích. Blog Spanish Club vysvětluje, jak vzniká bílý povlak fuetu. Během procesu sušení je voda uvnitř výrobku postupně vytlačována směrem ven, což způsobuje, že vnější strana uzeniny je vlhká, což vede k šíření plísní.
Aby tyto plísně nebyly nebezpečné pro naše zdraví, používají se startovací kultury. Ty jsou pro výrobek prospěšné, protože zabraňují růstu patogenních nebo škodlivých plísní. Konzumace je díky tomu naprosto bezpečná.
Někteří odborníci doporučují slupku konzumovat, pokud je střívko, v němž je fuet plněn, vyrobeno z přírodního vepřového masa, protože oloupáním by se změnily jeho chuťové vlastnosti.
Jsou však i jiní odborníci, kteří dávají přednost odstranění kůže, protože jim tak fuet zkrátka více chutná. Mějte však na paměti, že obal uzeniny může být vyroben z vepřového střívka, které je jedlé, nebo ze syntetických obalů, které jsou vyrobeny z celulózy, polyamidů nebo kolagenů, a ty nejsou vždy jedlé. V takovém případě je lepší slupku oloupat.
Fuet vs. salchichón
Fuet a salchichón jsou dvě uzeniny, které se často zaměňují. Hlavní podobnost spočívá v tom, že se vyrábějí z mletého a marinovaného masa (obvykle vepřového). Další podobnost tkví v tom, že pro jejich přípravu musí být surovina naložena do vepřového nebo podobného střívka, které se poté nechá naložit a vysušit.
Pokud jde o rozdíly, jsou dány především vzhledem, velikostí a složením. Salchichón je obvykle mnohem větší, a to jak na délku, tak v průměru. Ačkoli příprava obou salámů je dosti podobná, salchichón obvykle obsahuje mnohem více zrnek pepře a výsledek je libovější. Fuet naopak obsahuje méně tuku a má jemnější chuť.
Zdroj: Spanish Club, Ham Cheese Wine, Traditional Spanish Food
Autor: Dominika Jandorová