Nikdy nebyla nouze o celebrity, které dodržovaly diety, podporovaly je nebo se snažily prodat nějakou vlastní, a to dokonce už od 19. století. Diety lorda Byrona byly i na dnešní poměry dosti drastické.
Strach ze ztloustnutí
Lord George Gordon Byron byl považován za ztělesnění éterického básníka, ale ve skutečnosti měl sklon k tloustnutí. Historička Louise Foxcroftová na BBC vysvětluje, že stejně jako mnoho celebrit, které známe dnes, se i lord Byron snažil udržet si postavu a bojoval s přibýváním na váze.
Na Cambridgeské univerzitě ho hrůza z tloušťky vedla k přísné dietě, částečně proto, aby zhubl a částečně proto, aby si udržel bystrou mysl.
Živil se sušenkami a sodovou vodou nebo bramborami zalitými octem. Pak se přejídal obrovskými porcemi jídla, které zakončoval nezbytně velkou dávkou magnézia.
Básník přátelům říkal, že raději „nebude existovat“, než aby byl tlustý a při cvičení nosil až šest kabátů ve snaze vypotit přebytečnou vodu.
Radikální úbytek váhy
V roce 1806 vážil Byron 88 kg, ale v roce 1811 už měl pod 57 kg. To vše víme ze záznamů firmy Berry Bros & Rudd, obchodníka s vínem ze St James’s v Londýně.
Zde se muži vážili na závěsných vahách, protože osobní koupelnové váhy byly fenoménem až počátku 20. století.
Octová dieta
V roce 1816 vydržel Byron celý den na krajíci chleba a šálku čaje k snídani, k večeři pak na zelenině a sodové vodě smíchané s trochou vína. Aby omezil chuť k jídlu, kouřil doutníky.
O pouhé dva roky později se však Byronovy nejhorší noční můry zřejmě naplnily. V roce 1818 napsal jeden z jeho přátel, že básník „velmi ztloustl, ramena měl široká a kulatá a klouby na rukou se mu ztratily v tuku,“ převzato z Mental Floss.
Od toho dne se prý omezil na jídelníček z červeného zelí a jablečného moštu; jeho odvaru z jablečného octa a vody. Mluvíme-li o octu, existuje samostatná „octová dieta lorda Byrona“. Ta je však velmi škodlivá.
Jablečný ocet je stále propagován jako pomocník při hubnutí, ale neexistují žádné důkazy, zda funguje, či nikoliv a ve velkých dávkách je ocet nebezpečný. Byron ho požil tolik, že měl žaludeční problémy.
Nebezpečný influencer
Kromě zjevných a škodlivých účinků přejídání a očišťování, hladovění a podvýživy, neustálého kouření a konzumace velkého množství žaludek dráždících přísad, jako byl například ocet, byl problémem diet lorda Byrona vliv, který měly na jeho vrstevníky a následovníky.
Byl toho názoru, že ženy, které pravidelně jedí skutečné jídlo, jsou neotesané. V dopise, jehož slova otiskl web Mental Floss, si bývalé milence Caroline Lambové stěžoval, jak moc jeho nová žena jí:
„Žena by nikdy neměla být viděna, jak jí nebo pije, pokud to není humrový salát a šampaňské, jediné skutečně ženské a slušné pochutiny.“
V roce 1824 Byron onemocněl horečkou, pravděpodobně v důsledku recidivy malárie, a zemřel. Bylo mu pouhých 36 let.
Zdroj: mentalfloss.com, mashed.com, historyofyesterday.com, bbc.com
Autor: Dominika Jandorová