Někdo dělá londýnské řezy kolem Vánoc, někteří moji přátelé je ale připravují také jako tradiční velikonoční jídlo. Podle mého názoru si tento jednoduchý dezert můžete udělat kdykoli. Já osobně ho s žádným svátkem spojený nemám a moje rodina ho miluje, takže ho připravuji několikrát do roka.
Někdy se jim říká také ořechové řezy. A to z toho důvodu, že jde o korpus potřený džemem a ozdobený vrstvou ořechového sněhu. Někdo dělá řezy v klasickém pekáči, já je připravuji v kulatém plechu. Volba je na vás.
Velmi snadný a chutný dezert
Londýnské řezy máte hotové během chvíle. Jde o křehký koláč, který je hodně sladký, postačí vám tak jeden kousek, abyste zahnali své chutě.
Pokud řezy na talíři ozdobíte šlehačkou a několika lístky máty, nemusíte se stydět tuhle dobrotu podávat ani náročnějším hostům. Uvidíte, že pokrm ocení úplně každý, od dětí až po náročnější muže, kteří jen tak nějaké sladkosti nepropadnou.
Jak na přípravu jídla
Na přípravu řezů budete potřebovat 200 gramů hladké mouky, 200 gramů polohrubé mouky, 100 gramů cukru, 250 gramů másla pokojové teploty, 5 vajíček, pytlík kypřicího prášku, 200 gramů mletých ořechů (lískových nebo vlašských), 150 gramů cukru moučky a 300 gramů marmelády podle chuti.
Obě mouky, 100 gramů cukru a máslo smíchejte v robotu. Přidejte 5 žloutků, z bílků budete šlehat sníh. Do těsta přidejte kypřicí prášek, vytvořte tuhou hmotu a dejte ji odpočinout do lednice.
Mezitím z bílků, 150 gramů cukru a ořechů vyšlehejte sníh. Těsto vyndejte z lednice, naplňte s ním pekáč a potřete ho marmeládou. Nahoru potom opatrně naneste sníh. Následně se řezy pečou v troubě asi 30 minut na 180 °C.
Sníh na dezertu nádherně ztvrdne, přesto bude ale těsto křehké a lehké. Pokrm se hodně drobí, při servírování tak dejte pozor. Dozdobte londýnské řezy šlehačkou, mátou či ovocem a můžete podávat.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová