Lněné semínko je velmi zdravou a pro tělo důležitou potravinou. Nejčastěji se s ním setkáme pravděpodobně ve formě lněného oleje. Ten by v kuchyni pro jeho zázračné účinky měl používat prakticky každý.
Lněné semínko samo o sobě je vynikajícím způsobem, jak se trvale poprat s chronickou zácpou. Chrání také před rakovinou, píše One Green Planet. Má ale daleko více zdravotních benefitů, a proto je vhodné zvážit, že místo běžného olivového oleje začnete v kuchyni využívat právě ten lněný.
Zdravotní výhody oleje
Lněný olej je velmi bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Je proto skvělý pro osoby, které trpí onemocněním srdce. Zpomaluje také růst rakovinových buněk, uvádí WebMD.
Kromě toho také léčí záněty, snižuje hladinu cukru v krvi a vyhledáván je i pro své dermatologické účinky. Opatrní by naopak měli být lidé, kteří berou léky na tlak. U nich se mohou projevit negativní příznaky, ke kterým patří například mdloby, varuje Cleveland Clinic.
Vždy za studena
Lněný olej by se měl v kuchyni využít podobně jako olej olivový. To znamená především do salátů. Tepelně zpracovávat ho můžete pouze při ohřívání, například při přípravě toustů. Neměl by nicméně překročit teplotu bodu varu.
Pokud byste se na něm pokoušeli smažit, nejenže se bude připalovat, bude zapáchat a silně kouřit, ale zároveň z něj vyprchá většina jeho léčivých látek, vysvětluje Very Well Health.
Lněný olej si tak domů rozhodně pořiďte, používejte ho pravidelně, není nijak návykový a má mnoho pozitivních účinků. Nikdy ho ale nezaměňujte za klasický olej na smažení.
Zdroj: One Green Planet, Cleveland Clinic, Healthline, Very Well Health, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová