Liptovská pomazánka: Připravte si oblíbenou pochoutku nejen na původní způsob

Zdroj: Shutterstock

Liptovská pomazánka byla oblíbená už před lety. Její název sice možná zavádí k představě slovenské brynzy, ve skutečnosti je ale její základní surovinou tvaroh. Připravte si tuto retro pochoutku letos na silvestra i vy.

Klasici říkají, že norma je norma, a ta se zkrátka okecat nedá, uvádí server Pomazánky recepty. Podle staré ČSN normy se tak dá vytvořit údajně jen jedna pomazánka. To ale platilo dříve a dnes je liptovskou pomazánku možné udělat hned několika způsoby.

Klasická pomazánka podle norem

Úplně klasická pomazánka, kterou si možná pamatujete ze starých časů, není nijak složitá. Na její přípravu budete potřebovat měkký tvaroh, máslo, sůl, cibuli, mletou papriku a mléko.

Cibuli si nakrájejte velmi najemno. Máslo je třeba vyšlehat do jemné pěny. Do toho se pak postupně přidává tvaroh, sůl a paprika. Až na úplný závěr pak přidejte cibuli. Vznikne vám narůžovělá pomazánka, ke které se skvěle hodí na ozdobu tvrdý salám.

Liptovská pomazánka s červenou cibulí

Pokud si chcete vychutnat liptovskou pomazánku v trochu upravené verzi, možná tomu pomůže červená cibule a šlehačka. Na přípravu této pomazánky budete potřebovat máslo, kapary, mletou papriku, sůl, pepř, šlehačku, hořčici a tvaroh.

Jednu cibuli si nakrájejte najemno, druhou na tenká kolečka. Kapary nasekejte najemno a tvaroh smíchejte s máslem. V tomto případě není třeba ho vyšlehávat. Přidejte šlehačku a udělejte hladký krém. Do toho vmíchejte najemno nasekanou cibuli.

Pak přidejte hořčici, kapary, vše dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Na chlebíčky nejprve položte cibuli pokrájenou na kolečka a navrch rozprostřete pomazánku. Ta bude příjemně křupat a chuť cibule ve spojení s tvarohem si v této nové verzi zaručeně užijete.

I v tomto případě můžete pomazánku dozdobit tvrdým salámem, hodí se skvěle ale třeba i kousek nivy nebo vajíčko natvrdo. Vhodné je přidat třeba nasekanou pažitku či kousek petrželky.

Zdroj: Pomazánky recepty, Mlsáníčko, Everyday delicious

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz