Linguine: Těstoviny, ke kterým se hodí omáčky i mořské plody

Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé si je pletou se špagetami. Linguine jsou v Itálii právě po špagetách druhým nejoblíbenějším druhem těstovin. Dají se připravovat na mnoho způsobů, doma je navíc uděláte velmi snadno. Pokud nemáte rádi kupované těstoviny a raději si připravíte čerstvé, vyzkoušejte následující recept.

Na přípravu linguine se obvykle využívá pouze krupice, pšenice a voda. Nejčastěji se těstoviny připravují s různými omáčkami, ať už sýrovými, nebo rajčatovými. Dále se k nim ale dělá také pesto a velmi oblíbené jsou v kombinaci s mořskými plody.

Historie linguine

Linguine se poprvé objevily už v roce 1700. Autor kuchařky z roku 1800 Giulio Giacchero o nich píše jako o typickém slavnostním jídle, které se podávalo především na velkých oslavách.

Původně se jedly v kombinaci se zelenými fazolkami. Dnes jsou tyto těstoviny považovány za jídlo poměrně obyčejné, zároveň ale rozhodně nepatří k chudým pokrmům. Jsou velmi oblíbené a v Itálii na ně narazíte prakticky v každé restauraci.

Jak těstoviny připravit

Linguine v podstatě připomínají špagety, jsou ale o něco širší a také placatější. Připravíte je z těsta, které se dělá z krupice, pšeničné mouky a vody. Obvykle se do nich nedává vajíčko.

Těsto se dělá v poměru 1:1, na 100 gramů mouky budete potřebovat asi půl hrnku vody. Směs necháte uležet asi hodinu v chladu, poté ji vyválíte a nakrájíte na úzké proužky. Linguine se vaří asi 5 minut ve vroucí osolené vodě.

Těstoviny následně podávejte s omáčkami či mořskými plody. Dají se samozřejmě jíst také nasladko, pokud chcete připravit nějakou velmi rychlou večeři. Za tento zvyk by vás ale v Itálii nejspíš nepochválili.

Zdroj: Pastini, Pantry Pursuit, The Pasta Project, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz