Linecké trochu jinak: Zapojte do něj chuť kávy a upečte si kofilové slzičky

Zdroj: Shutterstock.com

Máte rádi kávu a vánoční cukroví? Pak právě pro vás bude dnešní recept na kofilové slzičky, které si zamilujete vy i celá rodina. Ozvláštněte jeden tradiční druh cukroví a proměňte ho tak na novou pochoutku.

Vánoce již pomalu klepou na dveře a advent je v plném proudu. A právě během něj se tradičně dělá nejen velký předvánoční úklid, ale hlavně se peče cukroví, které domov krásně provoní a naladí vás na tu správnou atmosféru.

Linecké cukroví je už tradicí

I když patříte mezi zdatné pekaře a každoročně připravujete nejméně deset druhů těchto laskominek, nebo naopak zvládnete s obtížemi maximálně jeden druh, jistě se shodnete, že linecké cukroví patří mezi klasické stálice na štědrovečerním stole.

Kdo by však neznal oblíbený tradiční druh lepeného cukroví. Nejčastěji má tvar koleček nebo hvězdiček, které se v páru spojují ovocnou marmeládou, případně máslovým krémem.

Zapojte do cukroví chuť kávy

Pokud se vám klasická varianta už přejedla a rádi byste recept nějak ozvláštnili, možná vás překvapí, že vám k tomu bude stačit pouze jedna surovina – Kofila.

Jak se uvádí na oficiálních webových stránkách Orion čokoláda, originální kávová chuť a obrázek mouřenína na typicky žlutém obalu nás provází celé generace již od roku 1923. Zapojit specifickou kombinaci kávy a čokolády této sladkosti do lineckého cukroví tak zaručuje skvělý chuťový zážitek.

Možná to bude chtít dvojitou dávku

Na těsto budete potřebovat: 175 gramů hladké mouky, 125 gramů Hery, 60 gramů moučkového cukru, jeden žloutek a polovinu vanilkového cukru. Ingredience by podle serveru TopRecepty měly vystačit na cca 50 kusů slziček.

Ze surovin vypracujte těsto, které nechejte alespoň jednu hodinu odpočinout v lednici. Poté těsto vyválejte a vykrajujte slzičky (lze i jiné tvary). Dejte na plech a pečte při teplotě 180 °C asi 7 minut.

Mezitím, než slzičky vychladnou, připravte si krém z následujících ingrediencí: 60 gramů krupicového cukru, jedno vejce, jedna čokoláda Kofila a 125 gramů másla.

Cukr, vejce a čokoládu dejte do skleněné či kovové mísy, vyšlehejte nad párou a nechte vychladnout. Rozšlehejte máslo, které nechejte nejprve povolit, a po částech do něj postupně zašlehávejte čokoládovou hmotu.

Nezapomeňte na zdobení

Krémem slepte vždy dvě slzičky dohromady a namočte do čokoládové nebo karamelové polevy. Dle své fantazie můžete ozdobit například celou mandlí nebo posypat kokosem. Na tmavé polevě také krásně vynikne cukrářské zdobení třeba v podobě bílých kuliček či vloček.

Kofilové slzičky si vychutnejte nejlépe s poctivým šálkem své oblíbené kávy. A pokud je nesníte najednou, skladujte je stejně jako většinu cukroví na suchém a chladném místě (ne na mrazu) v papírové či plastové krabici.

Zdroj: apetitonline.cz, lifestylemagazin.cz, cz.pinterest.com, nejrecept.cz, toprecepty.cz, orioncokolada.cz, stream.cz

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz