Vánoční cukroví patří k nejoblíbenějším sladkostem roku. Linecké cukroví, které známe z dětství, dostává letos překvapivou modernizaci. Slaný karamel dodává tomuto tradičnímu dezertu zcela nový rozměr chuti. Vyzkoušejte si tímto způsobem pochoutku připravit i vy.
Linecké cukroví má v české kuchyni nezastupitelné místo. Jde o klasický vánoční dezert, který se připravuje už po generace. Tentokrát však přinášíme recept, který tradiční linecké povýší na zcela novou úroveň. Zkombinujte ho s intenzivní chutí slaného karamelu.
Peče se jako první
Linecké cukroví patří k jednomu z prvních druhů cukroví, které byste měli začít připravovat už kolem první adventní neděle. A to proto, aby mělo čas do Vánoc krásně zkřehnout, vysvětluje Lifee.
Adventní neděle letos připadá na 1. prosince. Připravte si tento druh cukroví tedy včas, abyste později nemuseli stresovat s tím, že něco nestíháte, nebo že nebude cukroví na Vánoce dokonalé.
Recept na linecké cukroví se slaným karamelem
Na přípravu cukroví budete potřebovat 300 gramů hladké mouky, 200 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, žloutek, vanilkový extrakt a sůl. Na slaný karamel si připravte 200 gramů cukru, 100 mililitrů smetany ke šlehání, 50 gramů másla a trochu mořské soli.
V míse smíchejte mouku, změklé máslo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Zpracujte vše do hladkého těsta a nechte ho hodinu odpočinout v lednici.
Mezitím v rendlíku pomalu rozehřejte cukr do zlatohnědé barvy. Opatrně přilijte smetanu a vmíchejte máslo. Přidejte špetku mořské soli a nechte vychladnout.
Vyválejte těsto na lehce pomoučené ploše a vykrajujte z něj tradiční tvary, například hvězdičky či stromečky. Cukroví pak pečte při 180 °C dozlatova. Po vychladnutí slepte sušenky slaným karamelem a ozdobte kandovanou solí.
Cukroví potom uložte do zavřené krabičky a uchovávejte ho v chladu v lednici, nebo třeba na balkoně. Aby lépe zkřehlo, přidejte k němu do krabičky rozpůlené jablko.
Zdroj: Bruneta v Kuchyni, Lifee, Apetit
Autor: Šárka Cvrkalová