Linecké cukroví je vánoční klasika. Upečte si ho letos podle Josefa Maršálka

Zdroj: Nextfoto

Linecké cukroví je velmi jednoduché a nemělo by chybět na žádném stole. Kombinuje chuť křehkého máslového těsta s ovocnou marmeládou a jeho příprava přitom není nijak složitá. Jak ho doma dělá slavný cukrář Josef Maršálek?

Maršálek se letos účastnil soutěže StarDance, na začátku prosince ale vypadl a teď už se nejspíš plně soustředí na přípravu vánočního veselí. Jakožto cukrář každý rok peče a jedním z druhů cukroví, který nikdy nevynechá, je právě to linecké.

Cukroví podle babičky

Jak uvádí portál Český rozhlas Regiony, linecké cukroví se Maršálek naučil péct od své babičky. Cukrář tvrdí, že osvědčené recepty by se neměly měnit. Proto nijak neexperimentuje a dělá pokrm přesně tak, jak ho dělávala ona.

Je dost možné, že pokud si tohle cukroví připravíte, dlouho vám doma nevydrží a ještě před Vánoci budete muset zadělat na novou várku, protože ho rychle sníte. Naštěstí je jeho příprava skutečně velmi snadná a neměl by to tak být problém.

Linecké cukroví podle Maršálka

Na přípravu lineckého cukroví podle Josefa Maršálka budete potřebovat 290 gramů hladké mouky, 20 gramů kukuřičného škrobu, 200 gramů studeného másla, 90 gramů cukru, 10 gramů vanilkového cukru, 1 žloutek, špetku soli a hrst sekaných mandlí.

Dále si připravte nějakou dobrou marmeládu, ideálně z červeného ovoce. Maršálek používá obvykle domácí, jak se pochlubil i ve videu na facebooku. Suroviny na těsto smíchejte a vypracujte tuhý bochánek. Ten nechte odpočinout hodinu v ledničce.

Z těsta potom vyválejte placku a vykrajujte z ní tvary. Kousky, které budou po slepení navrchu, před pečením pomažte žloutkem a posypte mandlemi.

Potom cukroví pečte v troubě na 160 °C asi 12 minut. Nechte ho vychladnout a slepujte marmeládou. Podává se ideálně za týden nebo 14 dní, až krásně zkřehne.

Zdroj: iReceptář, Český rozhlas Regiony, Facebook

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz