Lidé s cukrovkou mají vyšší pravděpodobnost rizika Alzheimerovy choroby

Zdroj: Shutterstock

Pro člověka je náročné vypořádat se s jednou nemocí. Někdy se ale stane, že jsme kvůli slabé imunitě náchylní k dalším problémům a zasáhne nás toho tak více najednou. A řada chorob také souvisí s jinými. Vědci v nedávné době odhalili informace o tom, že existuje souvislost mezi cukrovkou a demencí.

Pokud má člověk cukrovku, musí výrazně změnit svůj život. Nemoc ho ovlivňuje v mnoha ohledech. Kromě změny jídelníčku si také v mnoha případech lidé musí píchat inzulín a být neustále připraveni na možnost cukrovkového záchvatu.

Aby toho ale nebylo málo, tito jedinci mají podle všeho také vyšší riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Výzkumy dokazují, že tyto dva zdravotní problémy spolu výrazně souvisí.

Inzulín a jeho vliv na mozek

Cukrovka ovlivňuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby hned v několika ohledech. Tím prvním je fakt, že pokud vaše buňky nepoužívají inzulín tak, jak by za běžné situace měly, mozek nedostává možnost správně fungovat.

Hladina cukru v krvi stoupá, což po čase způsobuje ucpávání cév. To má vliv na proudění krve do mozku a tím pádem samozřejmě i na jeho funkci, doplňuje WebMD.

Blokace nervové komunikace

Vysoká hladina cukru v krvi je spojena s vyšší hladinou bílkovin nazývaných beta amyloid. Když se tyto bílkoviny shluknou, uvíznou mezi nervovými buňkami ve vašem mozku a blokují signály.

Především lidé s diabetem 3. typu mají velmi vysokou pravděpodobnost, že budou mít v pokročilém věku problémy s pamětí. Pokud nicméně budete dodržovat pokyny lékařů a s cukrovkou bojovat, riziko se samozřejmě snižuje.

Je řeba dodržovat zdravou stravu, pravidelně cvičit, hodně odpočívat. Nepodceňujte ani preventivní návštěvy lékaře, které mohou včas pomoci odhalit počínající problémy.

Zdroj: Medical News Today, Alzheimer Society, NIH, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz