Bramborový salát je jídlem, které my Češi s oblibou děláme rádi při různých oslavách a slavnostních příležitostech. Moje rodina není výjimkou. V létě nicméně dělám jeho speciální verzi, kterou si nejvíce ze všeho užíváme ke grilovanému plátku masa či klobáse.
Léto je obdobím, kdy na zahrádce vyrůstá zelenina a místo té z obchodu tak můžete v receptech využívat tu, co jste si vypěstovali. Vitamíny jsou v tomto období velmi důležité, protože i v teplých letních dnech je třeba tělo chránit.
Bramborový salát s ředkvičkami
Brambory jsou bohatým zdrojem vitamínu C, draslíku a vlákniny. Obsahují antioxidanty, které mohou pomáhat v boji proti volným radikálům. Díky sacharidům navíc poskytují dlouhodobou energii, píše UC Davis Healht.
Ředkvičky, které já osobně do salátu přidávám nejraději, jsou také plné vitamínů. Obsahují sloučeniny, které mohou mít protizánětlivé účinky, jsou dobrým zdrojem draslíku, který je důležitý pro zdraví srdce. Navíc jsou jen minimálně kalorické, doplňuje Mayo Clinic Health system.
Na letní salát budete potřebovat 500 gramů brambor, 200 gramů ředkviček, 2 lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, sůl a pepř podle chuti a čerstvé bylinky. Já používám pažitku a petrželku. Hodí se dále také čerstvá jarní cibulka.
Jak na přípravu
Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte je na kostky a ředkvičky na tenké plátky. Smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, solí a pepřem. Vše potom promíchejte v míse s bramborami i ředkvičkami.
Salát se potom podává vychlazený, zdobí se právě bylinkami a nasekanou čerstvou jarní cibulkou. Vynikající je ke grilovaným pokrmům, my si ho v létě dopřáváme, kdykoli s někým slavíme narozeniny či svátek.
Salát je lehký a zdravý, na rozdíl od klasického bramborového salátu totiž neobsahuje majonézu ani tatarskou omáčku. Jde tak o přílohu, která zachutná celé rodině a dopřát si ji můžete bez výčitek.
Zdroj: Autorský recept, UC Davis Healht, Mayo Clinic Health system, Shun Gate
Autor: Šárka Cvrkalová