Jak už to u Španělů bývá, rádi dávají do pokrmů svou tradiční masovou pochoutku chorizo. Jde o uzeninu z vepřového masa pocházející z Pyrenejského poloostrova. Velice často je součástí různých vařených pokrmů. Pro chorizo je typickým kořením sušená a uzená červená paprika.
Španělská čočková polévka je podle GialloZafferano tradiční pokrm iberské kuchyně zrozený kolem roku 1800 v regionu Castilla y León, přesněji v provincii Ávila. Jedná se o snadný recept typický pro chladné období roku. Španělé tento pokrm označují jako platos de cuchara, což je označení pro horké jídlo, které se konzumuje lžící.
Čočka, zelenina a uzenina tvoří základ polévky
Hlavní složkou je zde malá hnědá čočka. Spolu s čočkou se vaří různá zelenina a některé typické španělské uzeniny jako chorizo, jamón curado (kořeněná syrová šunka), uzená slanina nebo morcilla (salám obsahující prasečí krev). Všechny tyto produkty z masa obsahují sladkou uzenou papriku.
Luštěniny by měly být na talíři co nejčastěji
Španělé už dávno pochopily prospěšnost luštěnin a jejich konzumace je hodně rozšířená. Běžně se v rodinách připravují z luštěnin 2 až 3 jídla týdně. Čočková polévka patří k těm oblíbeným a samozřejmě existuje mnoho variant, jak si tento jednoduchý pokrm vychutnat.
Potřebné suroviny
Na přípravu polévky podle Petitchef budete potřebovat 250 g čočky, asi 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody, dvě střední brambory, ¼ papriky, 1 rajče, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, 100 g slaniny, 100 g choriza (lze nahradit jinou paprikovou klobáskou), lžičku zeleného pepře, bobkový list, lžíci olivového oleje, 2 lžíce uzené sladké papriky a sůl.
S klobáskou i bez ní
Polévka se připravuje z velmi drobné čočky, kterou není třeba dlouho namáčet. Stačí několik hodin a potom je třeba vodu slít a čočku propláchnout.
Na trošce oleje se osmahne jemně nakrájená cibulka, na kostičky nakrájené brambory a další zelenina na malé kousky. Stroužky česneku se do polévky dávají celé a před servírováním se odstraní.
Pokud má jít o omezení množství tuku v pokrmu, slanina se může vynechat. Chorizo či jiná klobáska se nejprve nakrájí na kolečka a na minutu se vloží do mikrovlnné trouby. Horké kousky uzeniny se položí vedle sebe na papírovou utěrku, která odsaje část tuku. Stejně tak lze polévku připravit i ve vegetariánské variantě a slanina s uzeninou se nahradí uzeným tofu.
Po několikaminutovém restování se do hrnce vloží čočka, vývar, slanina, chorizo, pepř, sůl, paprika a vše se vaří pod pokličkou, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
Zdroj: Petitchef, GialloZafferano, Cucinareconamc
Autor: Lída Kropáčková