Někteří ho milují, jiní naopak nesnáší. Lečo je jeden z těch pokrmů, které nás rozděluje na dva tábory. Zatímco někteří si na něm dokážou pochutnat, jiným se jen při pohledu na jeho konzistenci obrací žaludek vzhůru nohama.
Každý z nás připravuje lečo trochu jinak. Základem jsou vždy rajčata, papriky a nějaká uzenina. Většina z nás do leča přidává také vajíčko. To ale do tradičního receptu nepatří.
Dáváte do leča vejce?
Ať zvedne ruku ten, pro kterého je samozřejmostí rozmíchat v leču rozšlehané vejce. Věříme tomu, že většina z nás by tu ruku zvedla.
Napadlo by vás, že tam vejce nemá co dělat? Do tradiční receptury totiž vajíčko nepatří. „Lečo je maďarský pokrm připravený ze sladkých maďarských paprik, cibule a paprik, které se dusí dohromady v troše tuku. Nejčastěji se připravuje koncem léta a na začátku podzimu,“ popisuje pokrm web Taste Hungary.
Jednoduché jídlo, které zachutná
Lečo spadá mezi jednoduché pokrmy. Není náročné na přípravu, v sezoně dokonce ani na suroviny. Zastane roli chutného oběda, klidně si jej ale můžeme vychutnat i k večeři.
U nás jej jíme zpravidla s chlebem, ale jinde ve světě se podává i s těstovinami, někde pak dokonce s kozím sýrem.
Připravte si tradiční maďarské lečo
I když možná i vy máte v rukávu svůj osvědčený recept na lečo, vydejte se po stopách tradiční receptury. Na přípravu maďarského leča potřebujete: 500 g cibule, 1 kg bílých paprik, 500 g rajčat, 150 g slaniny, 250 g maďarské klobásy, sádlo či olej, mletou papriku, sůl a pepř.
S přípravou receptu radí deník Recepty Blesk. Začněte tím, že slaninu pokrájejte na kostičky, vhoďte ji na pánev s rozpáleným sádlem či olejem a opečte. Přidejte nakrájenou cibuli, společně restujte. Poté zasypte mletou paprikou, rychle opečte za stálého míchání, aby vám paprika nezhořkla.
Přidejte pokrájenou papriku, nakrájená rajčata, která ideálně oloupejte. Osolte, opepřete a duste na mírném ohni za občasného míchání, dokud nebude zelenina měkká. Pokrájejte klobásu, tu přidejte do hrnce a nechte 10 minut prohřát s ostatními surovinami.
Zdroj: tastehungary.com, recepty.blesk.cz, Thespruceeats.com
Autor: Natálie Kabourková