Lasagne à la Garfield: Připravte si slavné zapečené těstoviny podle oblíbeného filmu

Zdroj: Pixabay

Když se řekne slovo lasagne, někteří lidé si vybaví ihned chutné jídlo, které si můžete běžně dát v italské restauraci a na přípravu není příliš náročné ani doma. Kromě toho si ale pokrm také často spojujeme s filmy o Garfieldovi. Oranžový kocour lasagne vždy miloval a my vám na ně nyní představíme recept.

Lasagne jsou oblíbený italský pokrm s dlouhou historií. Jejich původ sahá až do starověkého Řecka, kde se připravoval podobný pokrm zvaný laganon. Později se tento koncept dostal do Itálie, kde se vyvinul do dnešní podoby lasagní.

Pokrm ze 14. století

Ve středověké Itálii se lasagne staly populárním jídlem, zejména v oblasti Emilia-Romagna. První písemná zmínka o lasagních pochází z kuchařské knihy ze 14. století. Původně se lasagne připravovaly bez rajčat, protože ta se do Evropy dostala až po objevení Ameriky.

Moderní verze lasagní, jak je známe dnes, se vyvinula v 19. století v Neapoli. Odtud se rozšířila po celé Itálii a později do celého světa. A na zapečených těstovinách v této podobě si také pochutnával ve slavných filmech kocour Garfield.

Jak na přípravu lasagní

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 500 gramů mletého masa, 100 gramů pancetty, cibuli, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 2 stroužky česneku, 800 gramů loupaných rajčat, 200 mililitrů červeného vína, 200 mililitrů hovězího vývaru, 2 lžíce protlaku, olivový olej, sůl, pepř a bobkový list.

Na bešamelovou omáčku si připravte 50 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, 500 mililitrů mléka, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Potom budete potřebovat už jen 15 plátků těstovin na lasagne a 200 gramů nastrouhaného parmezánu.

V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm pancettu. Přidejte cibuli, mrkev a celer, vše osmažte do změknutí. Přidejte mleté maso, přilijte do směsi víno a nechte odpařit alkohol. Přidejte rajčata, protlak, vývar, bobkový list, sůl a pepř. Duste na mírném ohni asi 2 hodiny, vše občas promíchejte.

V hrnci mezitím rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání opékejte 2 až 3 minuty. Postupně přilévejte mléko a míchejte, až vznikne hladká omáčka. Dochuťte vše solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Předehřejte troubu na 180 °C. Do zapékací mísy dejte tenkou vrstvu ragú. Pokládejte vrstvy v tomto pořadí: lasagne, ragú, bešamel, parmezán. Vše opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu zakončete bešamelem a parmezánem. Lasagne se pečou asi 30 až 40 minut.

Zdroj: Veroni, Italian Garden, Fratelli ai Fornelli

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz