Laďka Něrgešová je nejen moderátorka, ale také skvělá kuchařka. V kuchyni se umí ohánět, což dokázala v minulosti na sociálních sítích už několikrát. A pravděpodobně ze všeho nejraději peče. Na Velikonoce to byly sladké housky, na Halloween dýně s pomerančovou marmeládou. A tentokrát představila sledujícím premium houstičky.
Hned na začátku receptu Laďka upozorňuje na to, že nejde o žádnou velkou vědu. Jde o snadný postup, který zvládne každý. S jejím detailním popisem a ukázkovým videem není šance, že by se vám housky nepovedly.
Důležitý proces kynutí
Na premium housky budete potřebovat droždí, mléko, hladkou mouku, olej, vajíčka, sůl a mák. Nejprve si připravte z teplého másla, droždí a trochu mouky kvásek.
Po deseti minutách ho dejte do 500 gramů mouky se solí a přidejte dva bílky. Žloutky nechte na potření houstiček. Pak je důležité nechat těsto alespoň 45 minut kynout.
Typický tvar premium houstiček
Po vykynutí těsto vyklopte na vál pomazaný olejem a udělejte z něj obdélník. Pomažte ho povoleným máslem a rozdělte na několik proužků. Chyťte jejich okraje, zatočte je a nakonec spojte k sobě, aby vám vznikly jakési kulaté pletence.
Ty pak dejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout. Na závěr potřete všechny housky žloutkem, posypte je mákem a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečou se zhruba 20 minut a podávat je pak můžete s máslem, šunkou, pomazánkami, ale i marmeládou.
Zdroj: Instagram, Jíme to, OnlyU
Autor: Šárka Cvrkalová