Na Velikonoce se v mnoha rodinách dělá mazanec nebo beránek. A u nás samozřejmě také. Kromě toho ale pečeme ještě jednu specialitu, kterou jsem u přátel a známých neviděla. Říkáme jí kynutí velikonoční zajíčci.
Jde vlastně o jednoduché sladké bulky, které díky správnému zakroucení připomínají tvar zajíčka. Ten je spojen s Velikonoci nejen u nás, ale i v mnoha dalších zemích. Připravte si tak letos pokrm i vy.
Ze základních surovin
Na přípravu pokrmu nebudete potřebovat nic, co byste běžně nenašli v prvním obchodě. Připravte si 400 gramů mouky, 250 mililitrů vlažné vody, 50 gramů hery, vajíčko, sušené droždí, lžičku moučkového cukru, sůl a sezamová semínka na ozdobení.
Heru nechte rozpustit ve vodní lázni, následně smíchejte všechny ingredience a nechte těsto alespoň hodinu kynout. Lepší je dát mu času více, pak se vám totiž nestane, že by zajíčci při pečení popraskali.
Jak vytvořit zajíčky
Těsto propracujte a rozdělte na osm stejných dílů. Z každého vytvořte váleček, ze kterého kousek odkrojte na ocásek. Válečky zapleťte do tvaru otevřené osmičky.
Tím zajíčkovi vytvoříte tělo a uši. Následně přidělejte ocásek, potřete celé zajíčky rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými semínky. Nechte je ještě půl hodiny kynout.
Zajíčci se nakonec pečou 20–25 minut na 180 °C. Po dopečení je ještě můžete dozdobit mléčnou, hořkou nebo bílou čokoládou podle vlastního uvážení.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová