Kynutí těsta: Proces, který vyžaduje trpělivost. Pokud nestíháte, existují možnosti jak kynutí urychlit

Zdroj: Shutterstock

Kynutí těsta je proces, který vyžaduje trpělivost a především dostatek času. Neodmyslitelně si jej spojujeme s tradiční dobrotou v podobě českých plněných buchet. Mimochodem – které máte nejraději? Povidlové, makové, nebo tvarohové s rozinkami?

V některých pokrmech je zkrátka kynutí těsta neodmyslitelnou součástí receptu. Jenže jak všichni víme, kynutí není otázkou na pět nebo deset minut. Naopak. Trvá klidně několik hodin a může se protáhnout, když pro něj nemáme ideální podmínky.

Pomalé kynutí je ideální, ale…

…ne vždy je na to čas. Těsto se nechává kynout z jednoho prostého důvodu: umožňuje, aby se chutě lépe rozvinuly.

Je dobré nechat kvásku dostatek času na to, aby mohl odvést svou práci. Aby kvásek v těstě vzkvétal, potřebujete dvě podmínky – teplo a vlhko.

Co když se vám nedaří zajistit ideální podmínky a kynutí těsta neprobíhá tak, jak by mělo? Nabízí se otázka: dá se kynutí těsta urychlit?

Pomoci může trouba

„Pokud vám těsto nekyne, vložte ho do vyhřáté trouby,“ radí tastesoflizzyt.com. Troubu je ale nutno předehřát opravdu jen na velmi nízkou teplotu.

Předehřejte troubu jen na 2-3 minuty na nejnižší teplotu, poté ji otevřete a těsto přikryté utěrkou do trouby vložte.

Další možností je vložit do trouby zapékací mísu s horkou vodou. Do té postavit přikryté těsto a troubu zavřít. Vzniknou ideální podmínky pro kynutí – teplo a vlhko.

Šup s těstem do mikrovlnky

Máte doma mikrovlnnou troubu? Většina lidí se bez ní neobejde, je to bezesporu velmi šikovný spotřebič, který dokáže ušetřit mnoho času.

Může pomoci s kynutím těsta? Částečně ano. Použití mikrovlnné trouby pro urychlení kynutí doporučuje leaf.tv.

„Vložte sklenici s vodou a nádobu s těstem do mikrovlnné trouby,“ radí. Těsto v nádobě ničím nepřekrývejte. Následně jednou či dvakrát spusťte mikrovlnku na 25 sekund.

A co pomalý hrnec?

Na použití pomalého hrnce v kuchyni nedá dopustit nejedna hospodyňka. Dají se v něm připravit neskutečné dobroty.

Chcete pomalý hrnec použít pro urychlení kynutí těsta, ať už z něho budete připravovat jakoukoli laskominu?

Pak pomalý hrnec naplňte do poloviny vodou a nastavte na nízkou teplotu. Nasaďte víko pomalého hrnce dnem vzhůru a na víko položte složený ručník. Těsto dejte do vymazané mísy a přikryjte ho.

Umístěte misku na víko pokryté ručníkem a čekejte. Jakmile hrnec začne sálat teplo, těsto bude rychleji kynout.

Zdroj: tastesoflizzyt.com, leaf.tv
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz