Ne každý druh masa se hodí na každé jídlo. Když chcete udělat dobrý steak, nestačí jen v obchodě koupit nejlevnější kousek masa, musíte také přemýšlet nad tím, z jakého zvířete a ze které jeho části je vyříznuto.
Pokud se v kuchyni pohybujete už nějaký ten čas, je vám jasné, že nejlepší steaky se dělají ze svíčkové nebo z roštěnce. Znát ale potřebujete daleko víc než jen to. Předveďte, jak se v mase vyznáte.
1) Kde na kravském těle byste hledali kližku? Napovíme vám, že jde o maso vhodné například na výrobu guláše nebo výpečků.
- A) Spodní část zadní nohy
- B) Horní část zadní nohy
- C) Horní část přední nohy
2) Maso z hřbetní části zvířete se nazývá roštěnec a dále se dělí na přední (vysoký) a zadní (nízký). K čemu je tento druh masa obecně doporučován?
- A) K zapékání
- B) Do omáček
- C) Na grilování
3) Zvěřina je obecně druh masa, který v obchodech seženete za nejvyšší ceny. Je velmi žádaná a chutná. Dělí se na mnoho poddruhů. Které z následujících zvířat nepatří mezi zvěřinu vysokou?
- A) Jelen
- B) Muflon
- C) Daněk
4) Kvalitu drůbežího masa ovlivňuje stáří zvířete, jeho pohlaví, ale i místo, kde žije, nebo způsob, jakým je krmeno. Drůbež dělíme na bělomasou a červenomasou. Které z následujících zvířat nepatří mezi červenomasé?
- A) Kachna
- B) Krocan
- C) Perlička
5) Ze které části vepřového masa se nejčastěji dělají řízky nebo minutkové plátky?
- A) Krkovička
- B) Plec
- C) Kýta
Výsledky: 1A, 2C, 3B, 4B, 5A
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová