Mléčné výrobky v kuchyni využíváme téměř denně. Patří mezi ně sýry, máslo, kefíry, tvarohy a zmrzliny. Jaký je rozdíl mezi máslem a margarínem, to by dal dohromady asi každý, jak jste na tom ale obecně se znalostmi ohledně mléčných výrobků?
Při jejich přehnané konzumaci můžete mít zažívací problémy, zároveň jsou ale nepostradatelnou součástí jídelníčku pro většinu z nás. Dokážete odpovědět správně na následujících 5 otázek?
1) Ghee je přepuštěné máslo, vyrobené z kravského mléka, které je zbavené laktózy a mléčných bílkovin. V Indii se používá už 6000 let a lidé zde věří, že pomáhá dlouhověkosti. Jak mu místní lidé říkají?
- A) Zázračné máslo
- B) Tekuté zlato
- C) Elixír zdraví
2) Mozzarella je jedním ze zdravých druhů sýrů, které se často využívají i při různých dietách. Je poměrně snadné si ji připravit doma. Kterou z následujících surovin k tomu ale nikdy nebudete potřebovat?
- A) Syřidlo
- B) Ocet
- C) Tvaroh
3) Historie českého hermelínu je velmi bohatá. V roce 1923 se u nás začal vyrábět camembert, ze kterého se později vyvinul typický český hermelín. Odkud se k nám ale původně dostal?
- A) Z Francie
- B) Z Rakouska
- C) Z Itálie
4) Základem kyšky, kefíru nebo dalších kysaných mléčných výrobků je mléko, do kterého se přidávají bakterie mléčného kvašení. Které z následujících tvrzení o kefíru není pravdivé?
- A) Bojuje s rakovinou
- B) Může být prevencí proti cukrovce
- C) Chrání tělo proti alergiím
5) Jak se jmenuje nealkoholický nápoj, při jehož přípravě se běžně používá mléko, popřípadě smetana a kokosové mléko, které se míchají s ovocným džusem?
- A) Piňa colada
- B) Virgin colada
- C) Sea Breeze
Výsledky: 1C, 2C, 3A, 4B, 5B
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová