Máte rádi cibulové kroužky? Pak jistě oceníte i pokrm zvaný kvetoucí cibule. Svým způsobem jde o velmi podobné jídlo, cibule je ale připravená tak, že na talíři připomíná kvetoucí leknín.
Cibule je pokrm velmi zdravý. Obsahuje řadu vitamínů a látek, které vám mohou pomoci při různých zdravotních problémech.
Napomáhá vykašlávání, ulevuje při zánětu nosohltanu a dutiny ústní, posiluje imunitu. Dále také snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, uvádí Healthline.
Ideální v panko strouhance
Příprava kvetoucí cibule je velmi snadná. Budete potřebovat pouze jednu větší cibuli, mouku, vajíčko a panko strouhanku.
Ta je jemnější než klasická strouhanka a kromě toho, že bude výsledek díky tomu lépe vypadat, bude také cibule křupavější. Pokud ji nicméně nemáte, dá se nahradit i strouhankou běžnou.
Jak na kvetoucí cibuli
Větší cibuli nejprve oloupejte. Potom ji svisle nařízněte ze všech stran směrem k prostředku tak, abyste neporušili její střed. Cibule by se tím pádem měla otevřít a vytvořit květový tvar.
Poté ji celou obalte nejprve v mouce, ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Budete k tomu potřebovat větší mísy a také trochu trpělivosti, aby byla cibule obalená skutečně všude.
Nakonec ji už jen stačí dát do pánve s olejem a osmažit, jako když děláte klasické cibulové kroužky. Kvetoucí cibule se dává na stůl celá, každý si z ní potom může odlamovat jednotlivé lístky a namáčet je do své oblíbené omáčky.
Zdroj: Small Town Woman, Delish, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová