Kuskus se v posledních letech stal oblíbenou součástí moderní české kuchyně. Jeho popularita vzrostla s rostoucím zájmem o středomořskou a mezinárodní kuchyni, stejně jako s trendem zdravého stravování, píše Ferwer. Tento drobný těstovinový produkt není jen chutný, ale také nabízí řadu zdravotních výhod.
Zejména celozrnný kuskus je vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat pocit sytosti. Tato potravina je přirozeně nízkotučná, což z ní dělá skvělou volbu pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií.
Kuskus poskytuje rostlinné bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst a opravu tkání v těle, obsahuje důležité živiny, včetně vitamínů skupiny B, železa, hořčíku a zinku. V neposlední řadě je třeba zmínit, že má nízký glykemický index, což pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Celá řada zdravých receptů
Kuskus lze ho snadno kombinovat s různými zdravými ingrediencemi, což umožňuje vytvářet nutričně vyvážená jídla. Dá se připravovat naslano i nasladko. Z následujících receptů si tak vybere každý.
Středomořský kuskusový salát
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 200 gramů kuskusu, 250 mililitrů zeleninového vývaru, okurku, 2 rajčata, červenou cibuli, 100 gramů fety, hrst černých oliv, 2 lžíce olivového oleje, šťávu z citronu, sůl a pepř.
Kuskus zalijte horkým vývarem, přikryjte a nechte 5 minut odstát. Vidličkou kuskus nakypřete a nechte vychladnout. Přidejte zeleninu, fetu a olivy. Vše dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Důkladně promíchejte a podávejte.
Kuřecí kuskus s zeleninou
Připravte si 200 gramů kuskusu, 250 mililitrů kuřecího vývaru, 300 gramů kuřecích prsou, cuketu, červenou cibuli, papriku, 2 stroužky česneku, olivový olej, kurkumu, sůl a pepř.
Na pánvi orestujte na olivovém oleji kuřecí maso do zlatova. Přidejte zeleninu a restujte ji dalších 5 minut. Přidejte česnek a kurkumu, krátce vše prohřejte. Kuskus zalijte horkým vývarem, přikryjte a nechte 5 minut odstát. Smíchejte kuskus s masem a zeleninou, dochuťte pokrm solí a pepřem.
Sladký ovocný kuskus
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 150 gramů kuskusu, 200 mililitrů mléka, 2 lžíce medu, jablko, hrst rozinek, skořici podle chuti a hrst nasekaných mandlí na ozdobu.
Kuskus zalijte horkým mlékem, přikryjte a nechte 5 minut odstát. Vidličkou kuskus nakypřete a nechte vychladnout. Přimíchejte med, nastrouhané jablko, rozinky a skořici. Důkladně vše promíchejte a podávejte ozdobené nasekanými mandlemi.
Zdroj: Mob, WebMD, BBC Good Food, Healthline, Ferwer
Autor: Šárka Cvrkalová