Kurkuma je oblíbené indické koření, které je svým způsobem podobné zázvoru. Jde o kořen rostliny známé jako kurkumovník dlouhý, který roste pod zemí, a po nastrouhání má vzniklá surovina až zázračné účinky. Pokud kurkumu ještě v kuchyni nevyužíváte, rozhodně byste o tom měli popřemýšlet.
Dříve byla kurkuma typická tím, že se užívala především v marockých a indických pokrmech. To už ale dnes neplatí, dnes se toto koření ve formě jemných prášků používá běžně i v receptech jiných kuchyní a často se z něho dělají i nápoje.
Pomáhá s bolestmi kloubů i se zvýšením imunity
Kurkuma je skvělým přírodním lékem na bolesti kloubů a také na prevenci zánětlivých onemocnění, která je mohou postihovat. A to jak z krátkodobého, tak i dlouhodobého hlediska.
Pokud už nějakými problémy trpíte, používání kurkumy v kuchyni vám může pomoci zmírnit bolesti, nebo dokonce vyléčit záněty kloubů. V opačném případě je kurkuma skvělou prevencí proti těmto onemocněním.
Pokud budete používat kurkumu ve spojení s černým pepřem, dopřejete svému trávicímu systému to nejlepší, co můžete. Obě tyto přísady totiž podporují tvorbu žluči a jsou skvělým pomocníkem při problémech s trávením.
Jakmile budete denně užívat doporučenou denní dávku kurkumy (1 čajová lžička), váš imunitní systém vám poděkuje. Je totiž lékařsky prokázáno, že je kurkuma skvělým pomocníkem v boji snad se všemi bacily.
V neposlední řadě pomáhá toto koření se správnou funkcí dýchacího systému a také při problémech s nervovým či kardiovaskulárním oběhem. Právě proto je obsažena v celé řadě přírodních léčiv.
Indické omáčky, čaj i posilující shoty
Kurkuma má v kuchyni mnohé využití. Pravděpodobně nejčastěji je to právě v indických omáčkách a dalších pokrmech. Pokud vás ale trápí v podstatě jakýkoli problém a chcete posílit své zdraví, doporučujeme skvělý kurkumový čaj.
Ten připravíte jednoduše z jednoho litru vody, dvou lžiček kurkumy a deseti plátků čerstvého zázvoru. Tyto suroviny společně patnáct minut povaříte, necháte vychladnout a sladíte medem. Ulevit od rýmy nebo bolestí hlavy by se vám mělo téměř okamžitě.
Stejně tak se dá kurkuma použít na přípravu takzvaných shotů, což jsou nápoje na jeden lok, které by vás měly okamžitě „nakopnout“ a dodat vám energii. Připravíte je obvykle z obyčejné vody, ovocné šťávy, koření a někdy také alkoholu.
Všeho moc škodí
I když je kurkuma téměř až zázračný lék, stále platí pravidlo, že nic by se nemělo přehánět. Pravidelná konzumace nadměrného množství tohoto koření může vést k problémům.
Pokud užíváte léky na ředění krve nebo trpíte na žlučníkové záchvaty, dříve než se pustíte do indické kuchyně s kurkumou, poraďte se raději se svým lékařem. Dbejte na to, aby pro vás nakonec kurkuma nebyla více škodlivá než prospěšná.
Zdroj: healthline.com, korenikralu.cz, fitness007.cz
Autor: Shani Maiová