Máte rádi netradiční kombinace chutí a patříte k lidem, kteří se nebojí vyzkoušet něco nového? Potom je možná právě pro vás následující recept. Mexická kuchyně je totiž v mnoha ohledech specifická, mimo jiné se v ní často míchají věci, které by vás možná smíchat nenapadlo.
Kuřecí maso a čokoláda. Dvě skvělá jídla, která jsou odděleně vynikající. Jak je to ale v případě, že je nakombinujete? Čokoládová omáčka je v Mexiku velmi populární.
Sladké, ale také příjemně ostré
Mexická jídla bývají výrazně kořeněná a mnohdy je pro ně typická také jejich pálivá chuť. Ačkoli čokoládová omáčka je sladká, zároveň se do ní přidává větší množství česneku, takže kombinuje chutě skutečně netradičním způsobem.
Na její přípravu jídla budete potřebovat 4 kuřecí prsa, lžíci olivového oleje, cibuli, 3 stroužky česneku, červenou papriku, lžíci mleté sladké papriky, lžíci mleté chilli papriky, lžičku drceného sušeného oregana, lžičku mletého kmínu, půl lžičky mleté skořice, hřebíček, čtvereček hořké čokolády, šálek kuřecího vývaru, sůl a pepř podle chuti a čerstvý koriandr pro ozdobení.
Jak na přípravu receptu
Rozehřejte troubu na 200 °C. Osolte a opepřete kuřecí prsa. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte prsa ze všech stran. Přendejte je do pekáče a ten dejte do trouby. Pečte prsa asi 25 minut, dokud nebude kuřecí maso propečené.
Mezitím na stejné pánvi, na které jste opékali prsa, osmahněte na olivovém oleji cibuli, přidejte česnek a papriku a pokračujte ve smažení další 3 minuty, dokud nezíská směs intenzivní vůni. Přidejte sladkou a chilli papriku, oregano, kmín, skořici a hřebíček.
Vlijte do pánve kuřecí vývar a přiveďte vše k varu. Snižte teplotu a nechte pokrm mírně probublávat asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Nakonec přidejte najemno nasekanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda zcela neroztaví a nezačlení se do omáčky. Vyjměte kuřecí prsa z trouby a nakrájejte je na plátky. Podávejte je zalité mexickou čokoládovou omáčkou. Na talíři pokrm ozdobte čerstvým koriandrem.
Zdroj: Cupcake Project, The Spruce Eats, Rick Bayless
Autor: Šárka Cvrkalová