Máte rádi netradiční kombinace chutí? Kuřecí piccata je italské jídlo, které potěší všechny milovníky masa, kteří zároveň rádi zkouší nové věci. Název pokrmu sice v italštině znamená „naštvaný“, mnoho lidí ale tvrdí, že naopak veškeré špatné emoce zmírní a po jeho konzumaci se budete cítit naprosto skvěle.
Kuřecí maso v kombinaci s citronovou šťávou a sýrem je pokrm, který by vám měl vyvolat úsměv na tváři. Alespoň se to v Itálii říká. Jde o jídlo, které se dříve podávalo pro zlepšení nálady v případě, že měl někdo těžké období, popisuje Labistrot.
Pochází skutečně z Itálie?
Většina informací tvrdí, že je jídlo původem italské. Dnes je v zemi rozhodně velmi proslavené, podle některých zdrojů má ale základ v kuchyni americké. Některé prameny dokonce uvádí, že vzniklo ve Francii.
Ať už je její původ jakýkoli, připravit si můžete piccatu snadno i u nás. Nepotřebujete na ni žádné zvláštní suroviny, vše nutné koupíte i v našich obchodech.
Připravte si 600 gramů kuřecích prsou, 75 gramů hladké mouky, 3 lžíce strouhaného parmezánu, olivový olej, 120 mililitrů kuřecího vývaru, citronovou kůru, šťávu ze dvou citronů, hladkolistou petržel, sůl a pepř.
Jak na přípravu porkmu
Kuřecí prsa podélně rozřízněte tak, abyste získali 8 kusů masa. Osolte je a opepřete, následně je obalte ve směsi mouky s parmezánem. Maso krátce opečte na oleji. Potom ho dejte stranou a do pánve vlijte vývar.
Přidejte citronovou šťávu a vše přiveďte k varu. Omáčku osolte a opepřete podle chuti, poté do ní vraťte maso. Po krátkém provaření kuře vyndejte a omáčku zahustěte máslem.
Kuře se pak podává ideálně s těstovinami, hodí se ale také brambory či hranolky. Přelijte ho vzniklou omáčkou, posypte nasekanou petrželkou, přidat můžete také více sýru. Pokrm se podává zdobený plátky citronu.
Zdroj: Frankie Bones, Labistrot, Medium, Recipes, Why Italians, Food & Wine
Autor: Šárka Cvrkalová