Někdo se ještě nesmířil s tím, že se dá konzumovat maso s broskví nebo pizza s ananasem. Jiní si ale na těchto jídlech pochutnávají. Napadlo vás už někdy spojit chuť kiwi a kuřecího masa? Má to i jinou výhodu než naprosto ojedinělý chuťový zážitek.
Podle serveru Cooking stack exchange je kiwi jedno z mála ovocí, které dokáže kuřecí maso nejen zjemnit, ale také zachovat během smažení jeho šťavnatost. V cizině se tak už dávno kombinace těchto dvou pokrmů vyskytuje poměrně běžně.
Tři způsoby, jak na šťavnaté maso
Pokud chcete, aby bylo vaše kuřecí maso co nejšťavnatější, existují podle Zespri tři způsoby. Tím prvním je maso naklepat. Klepejte ho jemně a ideálně přes igelitový pytlík nebo pečicí papír. Maso pak bude všude stejně vysoké a nebude se rozpadat.
Druhou možností, jak si pojistit, aby byly kuřecí kousky jemné a šťavnaté, je samotné jeho tepelné zpracování. Než budete kuřecí prsa zapékat, nejprve je povařte ve vodě, teprve potom s nimi dál pracujte. Nejpřirozenější cestou je ale spoléhat na enzymy.
Přírodní enzymy v mase mohou časem rozložit kolagen. Díky tomu je potom při zpracování jemné, šťavnaté a má úplně ideální formu, po které toužíte. Má to ale jeden háček. Takový rozklad kolagenu pomocí enzymů může trvat i tři týdny.
Takže ačkoli pak maso bude jemné a šťavnaté, poživatelné nejspíš už příliš ne. A v tomto případě přichází na řadu kiwi. To totiž dovede pomoci enzymům s rozkladem kolagenu už za krátkou chvíli.
Za jednu noc
To, co by přirozeně stihly enzymy za několik týdnů, kiwi dovede za pár hodin. Je to snadné, připravte si marinádu z kiwi, do které kuře naložíte přes noc. Druhý den se pak po tepelném zpracování dočkáte toho nejšťavnatějšího kuřete, jaké jste kdy jedli, píše server Food-hacks.
Marinádu vytvoříte rozmixováním kiwi s trochou citronové šťávy a medu. V celé směsi obalte kuřecí prsa, nebo kuře nakrájené na kostičky, uzavřete maso do krabičky s víčkem a nechte přes noc marinovat.
Druhý den pak kuře smažte na rozpáleném oleji, dejte si ale pozor, kiwi má tendenci se připalovat, a je tak třeba maso hlídat a včas obracet. Možná to zní šíleně, nakonec ale uvidíte, že si na mase neskutečně pochutnáte. Konzumovat se pak dá s brambory, ale vynikající je například i do salátů.
Zdroj: Zespri, Food-hacks, Cooking stack exchange
Autor: Šárka Cvrkalová