Když se řekne kebab, většina lidí si vybaví tortillu nebo chléb plněné masem. Ve skutečnosti ale název odkazuje především na maso napíchané na špejli, které se dále zpracovává do dalších pokrmů. Už jste slyšeli o kebabu s broskvovým čatní?
Chutney (česky také čatní) je dochucovadlo z ovoce. Jedná se o hustou sladkou omáčku, která slouží k doplnění mnoha jídel. A jedním z nich může být právě i kebab.
Historie kebabu
Koncept kebabu, který má kořeny ve starověké kuchyni na Středním východě, lze vysledovat až k primitivní technice opékání masa na otevřeném ohni.
Předpokládá se, že etymologie samotného slova „kebab“ pochází z arabského slova „kabab“, což v překladu znamená smažený nebo spálený, uvádí Munchery.
Termín byl používán k označení způsobu vaření, kdy byly na špejli napíchnuty kusy masa. Ty se potom opékaly nad ohněm. A v podstatě to platí i dodnes. Při přípravě kebabu v restauracích si jistě každý z vás všiml, jak se maso na velkém rožni opéká.
Kebab s broskvovým chutney
Příprava kebabu s broskvovým chutney je velmi snadná. Překvapí vás, jak skvěle chutná kuřecí maso ve spojení se sladkou ovocnou omáčkou.
Na jídlo budete potřebovat 900 gramů vykostěných kuřecích stehen nakrájených na kostky, arašídový olej, koriandr, šťávu z limetky, zázvor, sůl, pepř a broskvové chutney. Recept na ovocné chutney popisuje například server OnlyU, který využívá švestky, stejně tak se dá ale pokrm připravit i z broskví.
Kuře dejte do uzavíratelného plastového sáčku společně s kořením, olejem a pokrájeným zázvorem. V lednici ho nechte marinovat minimálně 4 hodiny. Potom kostky masa napíchejte na špejle.
Maso grilujte na grilu z obou stran a během procesu ho polévejte broskvovým chutney. Z každé strany se bude jídlo dělat na malý výkon asi 5 až 7 minut. Maso nakonec podávejte se zbytkem chutney v misce na namáčení.
Zdroj: Munchery, Food Network, Instagram, Jíme to, OnlyU
Autor: Šárka Cvrkalová