Milujete maso a rádi zkoušíte netradiční recepty? Kuřecí koláč je možná jídlem, které si budete chtít doma připravit. Je sytý, velmi chutný a jeho příprava není nijak složitá.
Existuje samozřejmě více receptů, koláč si můžete uzpůsobit podle svých chutí. V základu bude ale vždy stejný. A jediné, co k tomu vlastně potřebujete, je trouba a nějaký nižší hrnec, který do ní můžete dát.
Co budete potřebovat
Na přípravu koláče budete potřebovat 3 brambory, 1 mrkev, máslo nakrájené na kostky, 1 cibuli, 1 hrnek mouky, špetku soli, sušený tymián, pepř, 3 hrnky kuřecího vývaru, půl šálku plnotučného mléka, 400 gramů vařeného kuřecího masa, šálek hrášku, šálek kukuřice a dvě listová těsta.
Brambory oloupejte a pokrájejte je na kostičky. To samé udělejte také s mrkví, cibuli stačí nakrájet na půlkolečka. V hrnci rozpusťte máslo a zeleninu na něm postupně začněte restovat.
Po několika minutách přidejte kuřecí maso pokrájené na malé kousky a mouku. Vše míchejte, dokud se směs nespojí. V tuto chvíli zalijte pokrm vývarem a nechte ho pod pokličkou vařit do zhoustnutí.
Do trouby s tím
Jakmile směs zhoustne, přidejte do ní koření a smetanu. Nižší pánev nebo hrnec, který může do trouby, vyložte jedním dílem listového těsta. Na to nalijte masovou směs a přikryjte ji druhým těstem.
Okraje umačkejte, aby se spojily. Potom dejte koláč do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho asi 30 minut. Pokud chcete, aby vám kůrka méně zhnědla, můžete na prvních 15 minut koláč přikrýt alobalem.
Po dopečení podávejte jídlo ještě teplé. Jde o skvělý oběd, ale také třeba větší večeři. Nenechte se zmást, ačkoli se jedná o koláč, pokrm je velmi sytý a zcela zastane funkci hlavního jídla.
Zdroj: Taste of Home, The Pioneer Woman, Pillsburry
Autor: Šárka Cvrkalová