Máte rádi netradiční kombinace chutí a chcete vyzkoušet zajímavé zahraniční jídlo, které jste ještě nejedli? Pokud jste ještě neslyšeli o chakhokhbili z Gruzie, rozhodně si ho doma musíte připravit.
Chakhokhbili je maso dušené v rajčatové omáčce s bylinkami, které chutná po citronu a mátě. V zemi původu má dlouholetou tradici a konzumuje se často při svátečních příležitostech. Jeho příprava je přitom velmi snadná a jednoduše ho uděláte i doma.
Co budete potřebovat
Na přípravu chakhokhbili budete potřebovat celé kuře. To rozeberte na menší části. Celková váha použitého masa by měla být okolo 2 kilogramů.
Dále si připravte 4 větší cibule, 2 zelené papriky, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, olej nebo máslo, špetku soli, pálivou papriku, adžiku, čerstvě umletý pepř, lístky čerstvého koriandru, lžičku nasekané máty, kopr, petrželku a šťávu z jednoho citronu.
Pokud nevíte, co je adžika, jedná se o gruzínskou směs koření, která se nejčastěji používá na grilované maso a ryby. Je jemně ostrá, skvěle se ale hodí ke kyselejším chutím a často se kombinuje například právě s citronovou šťávou.
Příprava pokrmu
Nejprve si oloupejte cibuli a pokrájejte ji nahrubo. Papriku rozkrájejte na úzké proužky. V pánvi rozpalte olej nebo máslo a opečte na něm v koření obalené maso. Po pěti minutách ho dejte stranou a v oleji orestujte cibuli a papriku.
Jakmile je zelenina měkká, přidejte kousky kuřecího masa a pomalu je duste na mírném plameni. Pak přidejte opláchnutá a na hrubém struhadle nastrouhaná rajčata, citronovou šťávu a sůl a pepř podle chuti.
Směs potom dále duste, dokud se rajčata zcela nerozvaří. Na talíři potom pokrm posypte koprem, mátou, nasekaným česnekem a zakápněte citronovou šťávou. Jako příloha jsou ideální chlebové placky, jídlo ale můžete konzumovat také s rýží.
Zdroj: Týden, Georgie, Taste Atlas, No Frills Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová