Moje rodina miluje maso. Občas je problém vymyslet pokrm, ve kterém by byl také dostatek zeleniny. Naučila jsem se naštěstí kombinovat jídla tak, aby uspokojila chutě mých blízkých a zároveň byla alespoň trochu zdravá. Jarní kuře z jednoho hrnce je ukázkovým příkladem.
Já osobně si bez zeleniny a bylinek nedokážu život představit. A na jaře tak nějak všechno vybízí k tomu, aby člověk zkoušel nové a svěží chutě, které dodají tělu energii a pomohou mu bojovat s jarní únavou. Následující recept si proto jistě zamilujete.
Z jednoho hrnce
Jídlo jsem si oblíbila nejen proto, že je syté, chutné a zdravé. Je také velmi snadné na přípravu a ušpiní se u něj jen minimum nádobí. Celý oběd totiž v podstatě připravíte v jednom hrnci.
Na přípravu budete potřebovat lžíci oleje, velkou cibuli, 500 gramů vykoštěných kuřecích stehen, 300 gramů brambor, 425 mililitrů zeleninového vývaru, 250 gramů brokolice, 100 gramů mrkve, svazek jarní cibulky, česnek, medvědí česnek, bazalku a tymián.
Jak na přípravu pokrmu
V hrnci rozehřejte olej, přidejte na větší kusy pokrájenou cibuli a opékejte ji asi 5 minut. Poté na ní opečte kousky kuřete. Přidejte brambory, vývar, sůl a pepř a přiveďte vše k varu. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte zbytek zeleniny.
Vše povařte asi 30 minut. Vývar by měl být v tuto chvíli poměrně hustý. Na úplný konec přidejte nasekané bylinky. Pak už jen stačí dát hrnec doprostřed stolu tak, aby si každý nabral porci podle svého uvážení.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová