Kuře tandoori: Jednoduchá indická pochoutka plná prospěšných látek

Kure_Tandori
Zdroj: Linda Hughes Photography / Shutterstock.com

Kuře tandoori je základem indické kuchyně. I když se kuře tradičně griluje na hliněném tandoor grilu, od čehož je odvozený název tohoto pokrmu, můžete si jej doma udělat sami v obyčejné troubě. Navíc tím získáte jídlo plné proteinů, vlákniny a dalších prospěšných látek.

Skutečnou předností tohoto nadčasového receptu je použití masala-jogurtové marinády, díky které je kuře mimořádně šťavnaté a extra chutné.

Základem je marinování

Masala je tradiční indická směs koření, která se používá k dochucení různých indických jídel.

Kuře naložíte do marinády ráno a večer máte připravenou skvělou večeři, která je hotová za 30 minut. Jediné, co se doporučuje dodržet, je doba marinování alespoň 8 hodin.

Kuře tandoori se klasicky podává s domácím chlebem naan nebo rýží basmati. Skvěle však chutná i s pita chlebem.

Skvěle chutná a zároveň je zdravé

Kuřecí tandoori je vynikajícím zdrojem bílkovin, kterých je dle serveru Tower Tandoori v kuřecím tandoori asi 21,7 g na 100 g. Což z něj dělá vynikající volbu pro ty, kteří chtějí zvýšit příjem bílkovin.

Zároveň má kuřecí tandoori nízký obsah tuku, takže je ideální volbou pro lidi, kteří chtějí zhubnout nebo se držet zdravé stravy. Obsah tuku v kuřecím tandoori je asi 5,1 g na 100 g, což je výrazně méně než u jiných jídel.

Pokrm také obsahuje minerály, vitamín A a B12, železo, hořčík a zinek. Marináda a koření používané k výrobě kuřecího tandoori jsou dobrým zdrojem vlákniny.

Kuřecí tandoori je také plné antioxidantů, které pomáhají chránit vaše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tyto antioxidanty mohou snížit riziko vzniku některých onemocnění, jako je rakovina a srdeční choroby.

Co budete potřebovat?

A nyní již k receptu na domácí tandoori. Na marinádu si připravte 1 polévkovou lžíci mletého koriandru, 1 lžičku mletého kmínu, 1,5 lžičky kurkumy, 1 lžičku masaly, 0,5 lžičky papriky, čtvrt lžičky kajenského pepře, čtvrt lžičky mletého hřebíčku a čtvrt lžičky muškátového oříšku,

Dále budete potřebovat 1 cibuli, kousek zázvoru, 3 stroužky česneku, citronovou šťávu, plnotučný jogurt, 2 lžičky soli a kuřecí stehna.

Před pečením kuře naložte

V malé misce smíchejte koriandr, kmín, kurkumu, masalu, uzenou papriku, sladkou papriku, kajenský pepř, skořici, hřebíček a muškátový oříšek, dokud se nespojí.

V mixéru rozmixujte cibuli, zázvor, česnek, citronovou šťávu a olej, dokud směs není hladká. Poté směs nalijte do velké mísy, přidejte jogurt, sůl a čtvrt hrníčku připravené směsi z koření.

Vše promíchejte, aby se směsi promíchaly, a vložte připravená kuřata. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice.

Po několika hodinách marinování rozpalte troubu na 200 °C, mřížku dejte do plechové formy a kuřata na ni rozložte. Pečte je cca 30 minut a máte hotovo. Podávejte s rýží nebo jinou přílohou.

Zbylou směs koření uzavřete do uzavíratelné skleničky a máte ho připravené na příště. Jen myslete na to, že vydrží maximálně 6 měsíců, a poté již ztrácí svou sílu a chuť.

Zdroje: Tower Tandoori, Delish

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz