Kuře Provence podle Vladimíra Kratiny: Doma často vaří i proto, aby mu manželka odpustila

Zdroj: Pixabay

Vladimír Kratina miluje šum velkoměsta, zároveň si ale také velmi rád odpočine na chalupě. Je hodně přizpůsobivý. Dovede se zabavit v Praze, velmi rád ale také odpočívá při domácích pracích na vesnici. Jak to má herec s pobytem v kuchyni?

„Baví mě to a těší, když holkám chutná,“ prozradil Kratina v rozhovoru v roce 2019 s tím, že pro svou rodinu vaří velmi rád. Kromě toho, že si všichni členové jeho rodiny pochutnají, má to ještě jednu velkou výhodu.

…a vše je odpuštěno

Kratina uznává, že i on se občas ve vztahu s manželkou na něčem nepohodne. To je koneckonců ve vztazích normální. Zároveň ale ví, že když připraví nějaké to pohoštění, je mu velmi rychle odpuštěno.

„No! Kachnička, propečený bůček a orosená plznička, taková sestava mi vždycky bodla hlavně po flámu. To už je ale spíš hudba minulosti. Jeden čas mě totiž začal zlobit cholesterol a od té doby dávám přednost spíš stravě pestré a lehčí,“ odpověděl kdysi na dotaz, jak se vlastně sám stravuje.

Chcete si připravit jídlo podle receptu tohoto slavného herce? Vyzkoušet můžete třeba jeho kuře Provence, které je velmi snadné a zvládne ho i ten, kdo je v kuchyni naprostým začátečníkem.

Kuře podle Vladimíra Kratiny

Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat 6 kuřecích stehen, malý rajský protlak, konzervu loupaných krájených rajčat, provensálské koření, paličku česneku, černé olivy, olivový olej, 100 gramů anglické slaniny, sůl a pepř.

Kuřecí stehna omyjte, osušte a okořeňte solí a pepřem. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou slaninu a opečte ji dozlatova. Potom přidejte kuřecí stehna a opékejte z obou stran, dokud nezezlátnou.

Přidejte do směsi prolisovaný česnek a krátce ho orestujte. Vše zalijte rajským protlakem a konzervou krájených rajčat. Nakonec přidejte provensálské koření a černé olivy.

Vše přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni asi 30 až 40 minut, dokud kuře nezměkne. Ke konci vaření odkryjte pokličku a nechte omáčku ještě chvíli zredukovat. Na závěr stačí vše podle chuti osolit a opepřit. Pokrm se podává s rýží.

Zdroj: Český rozhlas Střední Čechy, Restmistr, iReceptář, Prima Ženy

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz